Топ банкер посочи жертвата на инфлацията у нас

Това ще са хората с фиксирани доходи

Топ банкер посочи жертвата на инфлацията у нас | StandartNews.com

"Инфлацията расте в целия свят. Тя има негативни и позитивни страни. Тя беше по един или друг начин очаквана в периода, в който доста сериозно се печатаха пари - всички видове облекчения, улеснения и какви ли не програми.

Това помогна на света да се стабилизира и да тръгне нагоре. Накрая купонът свършва, идва сметката и някой трябва да плаща. Разбира се, тези, които плащат, са всички участници в икономиката и гражданите", заяви банкерът и председател на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) Левон Хампарцумян в предаването Денят он Еър.

"Тези, които са с фиксиран доход или с по-малко средства, те ще понесат най-тежко последствията на инфлацията. Тези, които са икономически активни, за тях има шанс, защото те могат да прехвърлят това поскъпване върху собственото си производство. Ако произвеждат стоки и услуги, които някой иска да купи, те не би трябвало да се притесняват, напротив", обърна внимание той.

Хампарцумян уточни пред Bulgaria ON AIR, че рязкото покачване на енергията идва от решение на бюрократи да заложат на рязко минаване в зелената енергия.

"100% компенсация за бизнеса е безсмислена. Тя не е устойчива. Мораториумът и компенсациите са мерки, които са непазарни. Просто се купува време, докато се анализира ситуацията и да се види как да продължим напред", обясни банкерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай