Тол таксите няма да оскъпят храните

ВиК – Сливен ще получи над 112 млн. лв. по европейски проект, каза Петя Аврамова

Тол таксите няма да оскъпят храните | StandartNews.com
  • ВиК – Сливен ще получи над 112 млн. лв. по европейски проект, каза Петя Аврамова

Храните у нас няма да поскъпнат заради тол таксите. Това съобщи в Сливен министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Тя обясни, че логиката на определяне на тол тарифите е следната: автомобилите от 3.5 до 12 т, които са най-масовият транспорт и осъществяват вътрешните превози на стоки, ще бъдат с най-ниски тарифи, така че таксите да не се отразят върху хранителните продукти. Министър Аврамова нарече спекулации твърденията, че тол таксите ще доведат до сериозно увеличение на храните. „Изчисления на Световната банка са показали, че най-голямото увеличение в потребителската кошница ще бъде за минералната вода и безалкохолните напитки – около 4%. В другата категория за тежкотоварни автомобили ще важи принципът, който руши и замърсява повече, ще плаща повече", посочи министър Петя Аврамова. По думите й за автобусните превози ще има много ниска тол тарифа, защото те изпълняват и социална функция. Тя добави, че тези средства, които държавата сега взима под формата на винетна такса, ще бъдат заплащани като тол тарифа.
„Всъщност преразпределението ще бъде вътрешно във сектора. Който пътува повече, ще заплаща повече, защото тол таксата е на база изминато разстояние“, каза още министър Аврамова. По думите й увеличението на тол таксите за товарните и автобусни превози са коментирани вчера на среща между МРРБ и превозвачите. „След като министерството предостави поискана от превозвачите информация, ще бъде насрочена нова среща. Най-вероятно тя ще се състои следващата седмица", посочи Аврамова.

ВиК – Сливен ще получи над 112 млн. лв. по европейски проект по ОП „Околна среда“, като част от тези средства са предназначени за довеждащи водопроводи до пречиствателната станция за питейни води на Сливен, съобщи още министър Петя Аврамова. „Министерството има готовност до 2020 година да размрази обекта, да бъде актуализиран проектът и да бъдат довършени останалите 10% от строителните дейности", заяви министърът.

В Сливен министър Петя Аврамова участва в националната кампания на "Стандарт" - "10 причини да остана в моя Сливен“. По- късно регионалният министър ще участва в дискусия за регионалното развитие и европейската солидарност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай