Петък,

Токът ще бъде скъп без доставчик

От: Редактор -
A
A
A

Енергийният министър Теменужка Петкова предупреди, че либерализацията на пазара може да подобри крайната цена само за потребителите, които се възползват от правото си да изберат доставчик. 

"На нито един потребител на електрическа енергия няма да му бъде спрян токът, ако не предприеме марки да подпише договор с доставчик на енергия.

Ако такъв договор не се сключи в законоустановения срок, той ще получава ток от така наречения доставчик от последна инстанция, но на по-висока цена", подчерта министър Теменужка Петкова, коментирайки в предаването "Седмицата" на радио "Дарик" темата за либерализацията на пазара на електрическа енергия.

Министърът призна, че пандемията се отразява и на енергетиката, но предприетите мерки още от март се прилагат успешно и енергийната система работи нормално.

"Нямаме проблеми и в големите енергийни дружества, като АЕЦ "Козлодуй", посочи още министър Петкова.

По отношение на бъдещето, министър Петкова подчерта, че продължава процедурата по АЕЦ "Белене", има 5 компании, които са заявили, че ще подадат обвързваща оферта и допълни, че няма яснота какъв ще бъде финала на тази процедура.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички