Тираджии благославят Дунав мост 2

Високите такси отказаха видинчани от пазар при комшиите, закриха автобусната линия

Тираджии благославят Дунав мост 2 | StandartNews.com

През изминалата 2013 г. бяха завършени някои от най-големите проекти у нас, чиито строеж се точеше от години. Сред най-значимите е Дунав мост 2. С тържественото прерязване на лентичката обаче не се сложи край на сагата покрай съоръжението. За да стане то наистина ефикасно, има още много работа за довършване.

Няколко месеца след откриването на Дунав мост 2 започнаха ремонтиНовият мост на Дунав между Видин и Калафат, наречен "Нова Европа", надмина всички очаквания за полезност и удобство. "6 месеца след пуска му - 14 юни, 2013 г., отчитаме рекорден брой преминали превозни средства - 250 000", обяви Владимир Андреев, изпълнителен директор на Смесеното българо-румънско дружество, което управлява и поддържа съоръжението. Според прогнозите на транспортното министерство, направени след проучване за необходимост от мост на това място, през първата година от пускането му в експлоатация по него ще преминат 415 000 превозни средства. Още отсега е ясно, че тази цифра ще бъде надхвърлена.

От първото споразумение за изграждането на моста между България и Румъния са изминали 13 години. Самото строителство закъсня с цели 7 години и продължи нови 6. Едва на 14 юни т.г. двама работници прерязаха лентата за начало на движението към България и Румъния. Ако се съди по речите, които произнесоха високопоставените гости на официалното откриване, то никой не е очаквал последвалото оживление в двете посоки. Българският премиер Пламен Орешарски нарече плахо моста "символ на надеждата". Румънският премиер Виктор Понта предпазливо го представи само като "по-лесна връзка между двата съседни града и страни". На свой ред еврокомисарят Йоханес Хаан обяви, че ползите от това модерно съоръжение ще дойдат след няколко години.

Те обаче изпревариха времето и дойдоха веднага. Само за 6 дни по моста преминаха 8800 коли, камиони и автобуси. Статистика не се води за тези, които преминават пеш или с велосипед по алеите.

След откриването еуфория завладя хората. Вечер цялото население на близките села Антимово, Покрайна, Капитановци се качва на велосипеди и преминава оттатък реката. Други стигат до средата, откъдето хвърлят поглед към Дунав. Той им изглежда по друг начин - по-величествен и вълнуващ. Пътническата агенция "Евротуринг" видя интереса и веднага откри редовна линия между Видин и Калафат и Крайова, като автобусите преминават над реката по 5 пъти на ден. Румънците от Калафат идват основно на пазар. Това е през първите 15 дни, когато преминаването е свободно - без такси. След това нещата се променят. Линията Видин - Калафат вече не съществува. Причината - няма пътници. За преминаването с леки автомобили се искат 6 евро в посока, а на тежки камиони - по 37. Лансира се идеята за жителите на Видин и област Долж таксите да се намалят или да се премахнат съвсем, но досега това не е станало. Защото в споразумението за изграждането е заложено изплащането на вложените средства да стане чрез таксите за преминаване през следващите 12-15 години.
За шофьорите на тирове обаче мостът е истинска благодат, защото спестява 4 часа от времето за път към Европа. Спестява и пари - за ферибота са плащали по 79 евро, а за моста - 37. Те предпочитат него и това принуждава Българското речно параходство да спре ферибота Видин - Калафат. 7 пъти намалява оборотът на ферибота в Оряхово. Собственикът му е принуден да намали таксите за преминаване, но и това не помага.

Ремонтите започнаха на четвъртия месец

Изненадващо само 4 месеца след пуска на иначе модерния и перфектно изпълнен мост по пътното платно се появяват дефекти. Само един дъжд е достатъчен, за да започне ронене на асфалта в участъци по протежение на 300 метра. Появяват се и дупки. Вода потича в намиращия се от долната страна коридор, пълен с кабели на комуникациите. Т.е. дефектите не са повърхности, констатират специалисти. На 14 октомври по пътните платна тръгват валяци. Повредените участъци са изрязани и отново асфалтирани така, че между свързващия и износващия слой да не може да проникне вода. Румънският вестник "Гъндул" и телевизията Еuronews веднага обявиха, че мостът е построен с много дефекти и крие опасност от срутване. Налага се и български специалисти от Агенция "Пътна инфраструктура (АПИ) и шефът на строителния надзор - Винсънт Гранж, от френско-британския консорциум "Инжероп /Хай Пойнт Рендел" да опровергават твърденията. Проявените недостатъци не могат да се нарекат опасни дефекти, е техният отговор. Компанията строител - испанската ЕФ Си Си, отстранява дефектите. По договор тя остава на моста една година след пуска, за да отстранява точно такива внезапно появили се дефекти. При това за собствена сметка. Отстранени са и други неудачи - набързо са подменени 120 електрически стълба от надлеза до естакадата на българския бряг, нагънали се от първия силен вятър. Поставени са нови от друг тип от чешката фирма "Електро лайн". Докато става подмяната, апаши задигат 200 метра от кабелите.

В момента всички появили се дефекти са отстранени и по моста се преминава нормално. Още се изследва защо настилката се е огънала, след като фирмата строител дава за нея 20 години гаранция, а за целия мост - 120.

Тапи мъчат шофьорите, влаковете
не са тръгнали

По-сложното обаче е стигането до моста. И от българска, и от румънска страна това става много трудно. Минава се по пътища, осеяни с дупки, с тесни участъци и остри завои. Тези трудности се усещат по-осезателно през зимата. Защото само на територията на област Видин на главния път Е-79 към моста има две "тапи", които буквално блокират движението. Едната започва от Ружинци и стига до Димово. В този участък се минава през центровете на 3 села и се спира за изчакване на влакове на 3 жп прелеза. Улиците в селата Медовница, Скомля и Бела са тесни, не са пригодени за движение на тирове. При заледяване през зимата движението спира.

Областният управител на Видин Кръстьо Спасов поиска веднага след назначението си през юли да бъдат взети спешни мерки за изграждане на дублиращи отсечки. На място пристигат регионалният министър Десислава Терзиева и шефът на пътната агенция Стефан Чайков. Те обявиха, че в момента се проектира нов път, дълъг 20,5 км. Строителството му започва през 2014 г.. Проектира се и обходен път през Димово, тъй като сегашният минава по тясната му главна улица. Новата отсечка ще бъде двулентова с обща дължина 8,5 км. Строителството започва през есента на 2014 г. и през 2015 г. трябва да приключи. Стойността и е 10-12 млн. лв. Областният управител Кръстьо Спасов настоя към тези пътища да бъде прибавен още един - Гайтанци - Арчар. Той е резервен и ще се използва, когато Дунав залее пътя Дунавци - Арчар, който шофьорите предпочитат пред Е-79 заради по-късото разстояние.

Тези пътища е трябвало да бъдат изграждани едновременно със строителството на моста, обясни Кръстьо Спасов. Но били изоставени.

Пренебрегнати са и обекти във Видин, за които преди пуска на съоръжението алармира кметът Герго Гергов. Той подписа акта за край на строежа с особено мнение заради невъзстановения път в западната промишлена зона, където са базирани няколко фирми и липсата на връзка на ромския квартал "Нов път" с града. Новата жп линия - "Видин-моста", разделя града от квартала. Никой не е разбрал, че на живеещите там ще им трябва подлез. Кметът поиска и жп надлез "Панония" да бъде включен в обектите на инфраструктурата на моста, но това не стана. По него ще преминава цялото движение от и за моста в момент, когато започне ремонт и разширение на околовръстното шосе. От юни досега кметът сам търси средства останалият с едно платно надлез да бъде ремонтиран.

След пуска се видяха и други недостатъци на проекта за изграждането на моста и прилежащата му инфраструктура. Един от тях е липсата на кантар, от което страната губи милиони. Сега се плаща такса за преминаване, но не и за товар според осите. Навсякъде превишенията носят пари на граничните пунктове. Оказва се, че кантар не е предвиден и на румънския бряг.
Все още не може да заработи железопътната линия. По нея са преминали само технически влакове по време на изпитанията. Не са тръгнали и туристически влакове. Надежда обаче има, след като преди дни в Прага бе обявено създаването на товарен жп коридор номер 7 - Прага - Атина, който преминава през Видин.

Въпреки показаните дефекти мостът се утвърждава като важно, досега липсващо звено, по европейския Транспортен коридор номер 4. Първи превозвачите видяха ползата от него и изоставиха фериботите. Сравненията са в негова полза - до юни т.г. дневно с ферибота Видин - Калафат са били превозвани през реката 49 тира. През октомври по моста дневно в двете посоки са преминавали по 1350 превозни средства. Най-голямото регистрирано натоварване е 3200 коли, автобуси и тирове само за 24 часа. Време е да се проявят и другите ползи - за бизнеса, регионалните връзки и хората, които живеят на най-оживения път към Централна и Западна Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай