Тимерманс: Мислим за бъдещето на въглищните райони

Ще разгледаме внимателно Плана за възстановяване на България, каза зам.шефът на ЕК

Тимерманс: Мислим за бъдещето на въглищните райони | StandartNews.com

През идните месеци българският План за възстановяване и устойчивост ще бъде анализиран от Европейската комисия. Ние ще разгледаме този план внимателно, знаем какви сериозни предизвикателства има пред енергийния сектор на България. Това обяви Франс Тимерманс, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за Европейския зелен пакт по време на международната конференция "Зеленият преход - решения и предизвикателства за България", организарана от DIR.BG и 3eNews.

Тимерманс посочи, че целта е предизвикателствата пред енергийния сектор да се превърнат в успешни мерки за плавен преход. Той бе категоричен, че целта на ЕК е преходът във всички въглищни региони на ЕС да бъде справедлив и никой да не бъде забравен.

Заместник-председателят на ЕК заяви, че живеем в една сериозна криза, има проблеми навсякъде, визирайки природни катаклизми. Дори в Чехия наскоро имаше торнадо, което не се бе случвали от много време, обясни той. Това се случва благодарение на повишение на температурата на планетата с 1 градус по Целзий. "Ами ако достигнем 3 или 4 градуса затопляне?", попита реторично Тимерманс. По думите му ние трябва да се погрижим за спасяването на човечеството и това е основната идея на Зелената сделка.

След това обаче дойде кризата с коронавируса и сега се налага да възстановяваме икономиките си.

Адаптирането към новите обстоятелства не е лесно, но Европа трябва да го направи бързо. Ако продължим да протакаме, то климатичната криза няма да може да бъде контролирана, добави Тимерманс. Така се стигне до идеята Зелената сделка да бъде и процес на възстановяване за бъдещите поколения, защото ние трябва да инвестираме огромни средства в бъдещите поколения. "Хубаво е Европа да постави средствата на правилното място, говорим за 1,3 трлн. евро", обясни експертът. ЕК е правила анализ, че ако инвестираме по нов начин в нови инициативи, то тогава дългът, който ще бъде генерира, може лесно да бъде изплатен.

Това е много трудно, защото по плана сега се налага държавите да променят икономиките си, работили така в последните 200 години. "Всичко се опира на изкопаемите горива. А сега обаче ние искаме да преминем към възобновяемите източници. Не казваме, че още утре може да извадим изкопаемите горива от енергийния микс. Нужен е преход в рамките на който въглищата първоначално да бъдат заменени с природен газ. Атомната енергетика също ще играе сериозна роля. Но стъпка по стъпка трябва да стигнем до един момент, в който икономиката, растежа, благосъстоянието на хората, не зависи от изкопаемите горива, а от възобновяемите източници", сподели идеята Тимерманс.

Добрата новина е, че ВЕИ поевтиняват ежедневно. А това повишаване на цените на електроенергията, което виждаме в момента, се дължи изцяло на повишаването на търсенето в последните 25 г., на факта, че по време на коронакризата някои производства бяха затворени, а отложени бяха редица дейности по поддръжка на мощности. Но в същото време цената на ВЕИ остава постоянна и постоянно ниска. Изкопаемите горива обаче флуктуират, а ние се стремим да предоставим ниска и постоянна цена на енергията за своите граждани", обясни още Тимерманс на конференцията.

Според него единственият въпрос които стои сега е как да създадем по добро бъдеще за въглищните региони в Европа. Имаме 30 такива региони в ЕС. "Всички те вече знаят, че дългосрочното им бъдеще не може да бъде обвързано с добива на въглища. Необходими са по-добри работни места, социално и икономическо развитие, което поражда напрежение в такива региони", сподели още Тимерманс. Според него работещите в областта на въгледобива трябва да бъдат обучени, преквалифицирани.

В България имате страхотен мозъчен потенциал. Българи работят в ИТ индустрията в света на ключови позиции и имате потенциал да привлечете такива работни места. Вижте какво се случва в автомобилната индустрия - България вече играе сериозна роля там. Огромна възможност виждаме и в електромобилността. Красотата на тази държава! Огромни възможности се крият в туристическата индустрия. Така че аз съм оптимист!" завърши Тимерманс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай