Неделя,

Тимерманс: Мислим за бъдещето на въглищните райони

От: Стандарт -
100
Тимерманс: Мислим за бъдещето на въглищните райони
A
A
A

През идните месеци българският План за възстановяване и устойчивост ще бъде анализиран от Европейската комисия. Ние ще разгледаме този план внимателно, знаем какви сериозни предизвикателства има пред енергийния сектор на България. Това обяви Франс Тимерманс, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за Европейския зелен пакт по време на международната конференция "Зеленият преход - решения и предизвикателства за България", организарана от DIR.BG и 3eNews.

Тимерманс посочи, че целта е предизвикателствата пред енергийния сектор да се превърнат в успешни мерки за плавен преход. Той бе категоричен, че целта на ЕК е преходът във всички въглищни региони на ЕС да бъде справедлив и никой да не бъде забравен.

Заместник-председателят на ЕК заяви, че живеем в една сериозна криза, има проблеми навсякъде, визирайки природни катаклизми. Дори в Чехия наскоро имаше торнадо, което не се бе случвали от много време, обясни той. Това се случва благодарение на повишение на температурата на планетата с 1 градус по Целзий. "Ами ако достигнем 3 или 4 градуса затопляне?", попита реторично Тимерманс. По думите му ние трябва да се погрижим за спасяването на човечеството и това е основната идея на Зелената сделка.

След това обаче дойде кризата с коронавируса и сега се налага да възстановяваме икономиките си.

Адаптирането към новите обстоятелства не е лесно, но Европа трябва да го направи бързо. Ако продължим да протакаме, то климатичната криза няма да може да бъде контролирана, добави Тимерманс. Така се стигне до идеята Зелената сделка да бъде и процес на възстановяване за бъдещите поколения, защото ние трябва да инвестираме огромни средства в бъдещите поколения. "Хубаво е Европа да постави средствата на правилното място, говорим за 1,3 трлн. евро", обясни експертът. ЕК е правила анализ, че ако инвестираме по нов начин в нови инициативи, то тогава дългът, който ще бъде генерира, може лесно да бъде изплатен.

Това е много трудно, защото по плана сега се налага държавите да променят икономиките си, работили така в последните 200 години. "Всичко се опира на изкопаемите горива. А сега обаче ние искаме да преминем към възобновяемите източници. Не казваме, че още утре може да извадим изкопаемите горива от енергийния микс. Нужен е преход в рамките на който въглищата първоначално да бъдат заменени с природен газ. Атомната енергетика също ще играе сериозна роля. Но стъпка по стъпка трябва да стигнем до един момент, в който икономиката, растежа, благосъстоянието на хората, не зависи от изкопаемите горива, а от възобновяемите източници", сподели идеята Тимерманс.

Добрата новина е, че ВЕИ поевтиняват ежедневно. А това повишаване на цените на електроенергията, което виждаме в момента, се дължи изцяло на повишаването на търсенето в последните 25 г., на факта, че по време на коронакризата някои производства бяха затворени, а отложени бяха редица дейности по поддръжка на мощности. Но в същото време цената на ВЕИ остава постоянна и постоянно ниска. Изкопаемите горива обаче флуктуират, а ние се стремим да предоставим ниска и постоянна цена на енергията за своите граждани", обясни още Тимерманс на конференцията.

Според него единственият въпрос които стои сега е как да създадем по добро бъдеще за въглищните региони в Европа. Имаме 30 такива региони в ЕС. "Всички те вече знаят, че дългосрочното им бъдеще не може да бъде обвързано с добива на въглища. Необходими са по-добри работни места, социално и икономическо развитие, което поражда напрежение в такива региони", сподели още Тимерманс. Според него работещите в областта на въгледобива трябва да бъдат обучени, преквалифицирани.

В България имате страхотен мозъчен потенциал. Българи работят в ИТ индустрията в света на ключови позиции и имате потенциал да привлечете такива работни места. Вижте какво се случва в автомобилната индустрия - България вече играе сериозна роля там. Огромна възможност виждаме и в електромобилността. Красотата на тази държава! Огромни възможности се крият в туристическата индустрия. Така че аз съм оптимист!" завърши Тимерманс.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички