Тежко положение в средни и големи предприятия

81 средни и големи предприятия със заети над 44 215 служители са засегнати към момента

Тежко положение в средни и големи предприятия | StandartNews.com

81 средни и големи предприятия със заети над 44 215 служители са засегнати към момента от започналата криза заради глобалната пандемия с COVID-19 и въведеното извънредно положение у нас.

Това показва проучване на КНСБ към 8 април чрез регионалните структури на конфедерацията в цялата страна за социалното напрежение във фирмите и учрежденията и последствията от ефектите на COVID - 19. Общо наблюдаваните фирми са 105, съобщават от КНСБ.

Събраните данни показват, че 78 процента от засегнатите фирми пускат работниците в платен отпуск, в 25 на сто прибягват към неплатен отпуск, а в 14 процента от фирмите се стига до освобождаване на работещите или предстоят съкращения.

Най-много засегнати предприятия (извън ресторантьорство, хотелиерство, туризъм и кафетерийната сфера) има в сектор преработваща и лека промишленост, строителство, следван от производството на авточасти и автомонтьорство, транспорт и ВиК сектора. Те са основно в градовете Казанлък, Благоевград, Добрич, Стара Загора, Димитровград, Габрово, Разлог, Банско, следван от Бургас и областта и Хасково.

Най-динамично се променя ситуацията при преработващата промишленост, особен проблем имат предприятията, получаващи суровина от чужбина и главно от Италия. Шивашката промишленост, химия, енергетика също са засегнати.

По информация на регионалните структури на КНСБ, след разговори с представителите на Агенция по заетостта по места, най-голям ръст на регистрираните като безработни има в бюрата по труда в областите Благоевград, Казанлък, Димитровград, Перник, Разлог, Дупница, Габрово и Стара Загора, (където има и регистрирани ефективни съкращения по повод COVID-19).

КНСБ продължава да следи ситуацията на пазара на труда и призовава работниците да алармират регионалните структури при нарушаване на правата им. Конфедерацията наблюдава както негативните ефекти от кризата, така и положителните примери за адаптиране към трудните условия, стриктно изпълняване на всички изисквания и грижа за служителите. Информацията за това е публикувана сайта на КНСБ и се обновява постоянно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай