Тежки преговори за Стратегическия план в земеделието

Ще направим всичко възможно за намаляване на 9% на ДДС за храните, каза министър Иван Иванов

Тежки преговори за Стратегическия план в земеделието | StandartNews.com

* Обсъждат тавана на субсидиите, повече пари трябва да стигнат до малките и средните ферми 

* Ще направим всичко възможно за намаляване на 9% на ДДС за храните, каза министър Иван Иванов 

Тежки преговори с всички браншове води земеделското министерство по Стратегическия план за земеделие. Той трябва да бъде съобразен с приоритетите, записани в коалиционното споразумение между четирите партии - ПП, ИТН, ДБ и БСП, което бе подписано преди съставянето на правителството. Това стана ясно от думите на земеделския министър Иван Иванов.

Приоритети в коалиционното споразумение са чувствителните сектори в земеделието и малките стопанства.

През изминалата седмица имаше срещи със секторите "Животновъдство" и "Растениевъдство", които продължиха над 6 часа. В петък се проведоха разговорите с браншовите организации от "Преработвателна промишленост", на която ще бъдат поканени и търговските вериги. "Ще отстояваме интересите на българските производители и ще търсим механизми да увеличим присъствието на бг стоки в хипермаркетите", заяви Иванов. 

Той каза, че подкрепя искането на браншовите организации за 9% ДДС за храните, защото това е и политиката на БСП - партията, която го излъчи за министър. И ще направи всичко възможно в подкрепа на това искане, но приемането му зависи от управляващата коалиция. 

Аграрният министър подчерта, че внасянето на Стратегическия план се е забавило по обективни причини. „Нужно е той да бъде така разписан, че да отговаря в максимална степен на очакванията на всички земеделски производители за следващия програмен период“, посочи още д-р Иванов.

Срещите на МЗХГ с бранша започнаха от понеделник, като целта е да се чуят проблемите на сектора и да се намерят работещите решения за финализиране на Стратегическия план. Най-спорният въпрос в Плана е за тавана на субсидиите при директните плащания за площ. Ограничаването на помощите касае най-големите земеделски производители. "Идеята е да има преразпределение на средства, за да може повече пари да стигнат до малките и средни ферми", обясниха от екипа на Иванов.  

9 варианта за таван са разработени, те ще бъдат представени и на 18-тото заседание на Тематичната работна група на 17 януари. Предстои да се избере най-точния, който отговаря на коалиционното споразумение и на баланса между различните земеделски производители. В момента се анализират всички постъпили досега предложения, като идеята в края на февруари, началото на март Планът да бъде внесен в Брюксел.

След срещата с растениевъдите на 12 януари обаче участници коментираха, че на 17 януари се очаква да бъде представен нов вариант на тавана на плащанията. Очаква се той да бъде хибриден от сегашните предложения.Окончателният вариант ще бъде гласуван от Народното събрание, преди да бъде изпратен в Брюксел. 

След избирането на един от вариантите ще се търси решение за освободените средства. Една от възможностите е парите, които остават, да се използват за първоначално подпомагане на доходите на малките стопанства или за други интервенции в първи стълб, като може да бъдат прехвърлени и във втори стълб. Финансовите мерки ще бъдат възложени на външен изпълнител, така че всяко решение да бъде подплатено с експертиза.

Министър Иванов заяви, че ще се търсят начини за подпомагане на секторите, който са най-потърпевши от кризата и високите цени на енергоресурсите. Той ще разговоря с министерството на финансите, за да се задели по-голям ресурс за държавни помощи в бюджета. Такива ще има за свиневъдите и птицевъдите, както и за оранжерийните производители.

"Средствата за държавни помощи в подкрепа на оранжерийните производители са обсъдени в коалиционен формат и ако успеем да ги защитим пред финансовия министър, ще обявим и какви са конкретните мерки", коментира още Иван Иванов.

Предвиждат се структури промени в МЗХГ, които бяха обявени още при съставянето на новото правителство. От състава на земеделското министерство ще бъдат извадени Изпълнителната агенция "Сертификационен одит на средствата от Европейските земеделски фондове", отговорна за верността на финансовите отчети и изградената система за контрол в Разплащателната агенция на България, Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ и Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/. Сертифициращата агенция ще бъде "под шапката" на Министерството на финансите, а до шест месеца БАБХ и ИАГ ще преминат под ръководство от Министерския съвет.

Друга новина е, че до края на януари ще стартират виртуални приемни за земеделските производители със служителите и директорите на дирекции от министерството.

Съкратените преди Коледа пенсионери във ведомството ще бъдат поканени на работа след анализ в кои дирекции и служби има нужда от експерти, но на граждански договор.

Предстои разяснителна кампания по Зелената сделка, която ще се осъществи чрез медиите и "каналите" на министерството.

На брифинг пред журналисти министър Иванов представи и четиримата си заместници, като посочи, че МЗХГ не е само министерство на БСП, а има и "бустерна доза" - представител от ПП.

Стефан Бурджев ще отговаря за дирекции "Идентификация на земеделските парцели", "Животновъдство", "Поземлени отношения и комасация", "Морско дело и рибарство", "Обща политика в областта на рибарството", "Държавни помощи и регулации", както и за ИА по лозата и виното и ИА по селекция и репродукция в животновъдството.

Ресорите на Момчил Неков са дирекции "Развитие на селските райони", той е председателстващ на Тематичната работна група за изготвяне на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони. Неков ще отговаря и за дирекции "Европейска координация и международни отношения", "Политики по агрохранителната верига" и "Пазарни мерки и организации на производители". Негови приоритети са добавената стойност да остава у земеделските производители, да бъде защитено българското производство, но и да бъде гарантирано качеството му. Неков, който беше евродепутат, ще продължи да се бори и срещу двойния стандарт на храните. 

Иван Христанов /ПП/ ще отговаря за секторите "Растениевъдство" и "Биологично производство", за директните плащания, както и за БАБХ, ИАГ и агенция "Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове", докато те са в ресора на МЗХГ.

Атанас Добрев, който от 20 г. е в министерството и е заемал позиции от фонд "Земеделие" до зам.-министър в няколко кабинета, ще отговаря за Главна дирекция "Земеделие и регионална политика" и областните дирекции "Земеделие", за "Напоителни системи" и хидромелиорациите, както и за държавните горски предприятия. Негова грижа е и дейността на ИА по рибарство и аквакултури.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай