"ТЕЦ Враца": Дистанционното отчитане слага край на изравнителните сметки

Новите уреди осигуряват повече информация за текущото потребление, а данните са проследими и прозрачни

"ТЕЦ Враца": Дистанционното отчитане слага край на изравнителните сметки | StandartNews.com

"Топлофикация Враца" съветва клиентите да използват летните месеци за смяна на уредите за дялово разпределение с нови с дистанционно отчитане, защото законът го изисква. "С монтирането на модерните устройства се спестяват посещения на инкасатори и плащане на прогнозни и изравнителни сметки. Приетите промени в Закона за енергетиката задължават всички клиенти до 2027 г. да сложат уреди, позволяващи дистанционен отчет. Подмяната ще става постепенно, но ако устройството се развали или изтече годността му, трябва да се постави уред от новия модел." посочи инж. Радослав Михайлов, изпълнителен директор на "Топлофикация Враца".

По думите на инж. Радослав Михайлов очакваните предимства на ежемесечния дистанционен отчет са, че клиентите ще получават реални сметки за всеки месец от отоплителния сезон. Новите уреди осигуряват повече информация за текущото потребление, а данните са проследими и прозрачни.

„Инвестицията в подмяната на три електронни разпределителя и водомер за топла вода в едно двустайно жилище се прави веднъж на 10 години и гарантира прецизно отчитане на потребената енергия. Също така „Топлофикация Враца“ предлага и разсрочено плащане." поясни инж. Радослав Михайлов.

Процедурата за преминаване към дистанционен отчет изисква на първо място решение на Общо събрание на етажната собственост.

"Трябва да има съгласие от минимум 2/3 от етажните собственици, след което упълномощен представител трябва да подпише договор за месечен отчет с „Топлофикация Враца“. Нашите техници извършват монтаж на дистанционни уреди във всички имоти към дадената абонатната станция." заяви инж. Михайлов като уточни, че монтажът е безплатен.

Директорът на "Топлофикация Враца" разясни, че монтираните топломери и водомери за топла вода с дистанционен отчет, трябва да са доставени или одобрени от фирмата топлинен счетоводител. Инж. Радослав Михайлов посочи, че този, който „чете“ топломерите, трябва да може да отчита и дистанционните водомери за топла вода в сградата, за да се гарантират коректни сметки.

Допълнителна информация клиентите могат да получат от обслужващата ги фирма за дялово разпределение, както и на сайта на "Топлофикация Враца".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай