Тесла с цените след Нова година

Климатикът грее тройно по-евтино от духалката и двойно от парното

Тесла с цените след Нова година | StandartNews.com
  • Зимата с 500 лева по-студена
  • Климатикът грее тройно по-евтино от духалката и двойно от парното

 

Средно с 500-600 лева по-скъпо ще излезе отоплението на едно домакинство тази зима в сравнение с миналата.Скокът на цените на природния газ, електроенергията на свободния пазар, а в последните месеци и на дървата и пелетите за огрев, неминуемо ще вдигнат сметките и на битовите потребители, предупреждават енергийни екперти. Най-евтино остава отоплението с термопомпа, както и с климатик от висок клас, показват изчисления Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР). Според тях един икономичен климатик ни грее на двойно по-ниска цена отколкото централното парно в София и тройно по-евтино от печка тип духалка. Според изчисленията един киловатчас енергия от климатик излиза 7 стотинки, докато същото количество топлина от парно ще ни струва около 16 стотинки, а от духалка - малко над 21 стотинки (виж карето). Изчисленията обаче са направени през септември и трябва да се има предвид, че от Нова година е възможно да станем свидетели на поскъпване на тока и парното. Сегашните цени за битови потребители са утвърдени на 1 юли 2021 г. за срок от една година. Има обаче възможност те да бъдат коригирани на шест месеца - т.е. от 1 януари в разгара на зимата. Цената на природния газ, който повечто топлофикацииони дружества използват за производство на топлинна енергия вече поскъпна до рекордни нива.От КЕВР също предупредиха, че цените на централното отопление ще се запазят без промяна само до Нова година. Експерти прогнозират различен скок на топлото - от 15 до 50%. Последното решение на КЕВР - газът за крайните потребители като Топлофикация да поевтинее с около лев и нещо от 1 ноември, може би ще ни спаси от най-драстичния скок. Но да не забравяме, че на 1 декември, когато е възможно ново поскъпване на синьото гориво, изборите ще са минали.

Сметките за газ с 50% нагоре

Скокът на синьото гориво ще удари и домакинствата с централно газоснабдяване. Миналата година тяхното отопление е струвало 8 стотинки за киловатчас, а сега ще излиза по 12 стотинки - т.е. с 50% отгоре. Това означава, че едно четиричленно домакинство с две деца, отопляващо се на газ, което през студените месеци миналата година е плащало по 280-300 лева, сега ще получи сметки от 400-450 лева! Потребителите на централно парно засега са защитени от такъв рязък скок, защото цената за тях е фиксирана от Комисията за енергийно и водно регулиране. Предвид поскъпването на газа в последните месеци обаче е много вероятно цената на парното също да бъде вдигната с 20-25% от Нова година.В момента цената, на която "Топлофикация-София" продава топлинната енергия на потребителите, е двойно по-ниска от тази, на която дружеството купува природния газ от "Булгаргаз". "Това е все едно вие да продавате хляб на фиксирана цена от 1 лев, а само токът, необходим за производството на един хляб да струва 1,20 лева. Като добавите към това брашното, маята, таксите за емисиите, които излизат от комина на печката, заплатите на пекарите, цената за производството отива на 2,40-2,50 лева. А вие трябва да го продавате за един лев", коментира председателят на енергийната комисия в Столичния общински съвет Прошко Прошков пред "Стандарт". Според него трябва държавата да се намеси и да подпомогне дружеството, така че да може от една страна цената да остане социално поносима за гражданите, а от друга - да не се тласне "Топлофикация" към фалит. Друга идея е след избирането на новия парламент да се промени и регулаторната рамка относно цените, а абнонатите със затруднения в плащането на сметките да бъдат допълнително субсидирани от държавата.

Поскъпването вече се усеща

И без ново поскъпване на цената на топлинанта енергия обаче сметките за парно и топла вода тази зима се очаква да са по-високи от миналата. Преди година един киловатчас полезна топлинна енргия от централното парно е струвал на потребителя 11,9 стотинки, а като се добавят таксите за сградна инсталация и общи части, сметката е стигала 14,1 стотинки. Сега се очаква тя 13,1 стотинки за чиста енергия и около 16 стотинки с включването на общите части - т.е. увеличението е с малко над 10%. Това означава, че домакинство, което миналата година е плащало 250 лева за отопление с парно през студените месеци, сега ще получи сметки за около 300 лева за същото количество топлина. Ако обаче парното поскъпне с 20% от Нова година, фактурата ще набъбне допълнително до около 350-360 лева. Т.е. за един оотоплителен сезон от 5-6 месеца семейството ще трябва да плати над 500 лева повече.

Дървата гонят рекордни цени

Рязко поскъпване и на дървата за огрев се наблюдава в последните месеци. На една от големите борси вчера едно пале от 0,8 кубика букови или дъбови дърва се търгуваше за 110 лева - т.е. за 132 лева за един кубически метър дърва, показа проверка на "Стандарт". През лятото тази цена беше 80-90 лева, което прави ръст от над 50% в рамките на два-три месеца. Досега такова поскъпване не е имало по това време на годината, споделят търговци. По думите им повишението на цената на електроенергията, както и на другите енеергоносители се е отразило и на тази на дървата и пелетите. Според официалните данни на Националния статитически институт, те продължават да бъдат най-предпочитания вид отопление у нас (виж карето). Отделно от това потребоители се оплакват и от недостиг на дърва и пелети в търговската мрежа. Не е изключено и някои домакинства да са решили да преминат на твърдо гориво тази зима, което обяснява увеличеното търсене.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай