Терминалът край Александруполис стратегически за газовите доставки

Защо се бави строежът му, разкри енергийният експерт Христо Казанджиев

Терминалът край Александруполис стратегически за газовите доставки | StandartNews.com

"Изключително важно е новото ръководство на "Булгаргаз" да направи един много задълбочен баланс, в който да има включени и нови източници на природен газ". Това препоръча  енергийният експерт Христо Казанджиев пред "Стандарт".

По думите му, освен 1 млрд. куб. м от Азербайджан, след 2024 г. може да очакваме и доставки на втечнен природен газ през терминала край Александруполис. Също като при газовата връзка Стара Загора-Комотини, и тук строежът се бави - допреди 3 месеца срокът за завършването му бе 2022, след това стана 2024, посочи Казанджиев. И допълни, че по неофициални данни този проект е силно зависим от влиянието на "Газпром". Става въпрос за проектното дружество „Газтрейд” С.А., което реализира терминала за втечнен природен газ в близост до град Александруполис.

"То е свързано с гръцкия милиардер Копелузу, според слуховете, той играе за руските геополитически интереси на Балканите и в Гърция. Фактът, че до този момент терминалът не е реализиран при очевидната необходимост от такъв в Югоизточна Европа, е доста показателен", каза Казанджиев. Но посочи, че България има възможност да въздейства за реализацията му, тъй като "Булгартрансгаз" е акционер с 20% дял в терминала, Румъния и гръцката държава също имат дялове.

Кой ще подреди газовия пасианс

"Проектът стана интернационален и като такъв е много вероятно при една действително сериозна политическа воля от страна на България да бъде реализиран до края на 2024 г.", посочи експертът. "Тук е изключително важна ролята на ръководството на "Булгартрансгаз", което не трябва да се крие зад измислени причини за отлагане, както беше за междусистемната връзка Стара Загора-Комотини, а да застане на твърда позиция и ако е необходимо - да потърси политическото съдействие от управляващите.

В тази връзка изключително важно е какво ще е новото ръководство на "Булгартрансгаз", защото това, което е сега, показа своята привързаност към една или друга политическа идеология", каза още Христо Казанджиев.

По думите му, проектът край Александруполис е с огромно стратегическо значение за България. Защото през него може да идва втечнен газ от Катар, САЩ, Средиземноморския басейн, Египет. Така че плюс договорените количества с Азербайджан, ще се получи значителна диверсификация на доставките. 

Но какви ще са цените? 

"Онова, което се нагнетява в обществото за високи цени на втечнения газ, е цената на спот пазара, т.е. текущата цена на борсите. Тези количества са ограничени и като правило са извън сериозния търговски баланс. В много по-голяма степен значение за доставките на втечнен природен газ имат дългосрочните договори, при които цената се определя като при тръбния газ. Експортните цени на втечнения природен газ от Кувейт са много много по-ниски от тези на европейските хъбове. Така че изключително важно е доставчикът в лицето на "Булгаргаз" да осъществи дългосрочна стратетия и политика на доставки. А това изисква много сериозен баланс - нещо, което през последните 20 г. не съм наблюдавал", каза още Казанджиев.

По думите му, друга възможност е да се променят взаимоотношенията в сферата на природния газ между България и Турция, защото през нея може да получаваме значителни количества природен газ, в това число и втечнен, чрез терминала в Мраморно море. "Но по неофициална информация Турция е поела ангажимент да не конкурира руския природен газ на Балканите. Именно поради тази причина България не е сключвала споразумение за междусистемна свързаност с Турция", каза още енергийният експерт. 

Казанджиев коментира и форсирането на строежа на реверсивната междусистемна газова връзка между България и Сърбия, първата копка на който бе направена на 1 февруари. "От другата страна на границата в Сърбия няма развитие по газопровода от Ниш до Белград. Той е с изкючително малък диаметър и по никакъв начин не може да осигури природен газ от Сърбия към България. Да, от България към Сърбия ще тече синьо гориво за газификация на Южна Сърбия. От гледна точка на геополитиката аз съм "за" тази връзка, за да може българите от Западните покрайнини да получават природен газ от България. Връзката е необходима по-скоро от геополитическа, отколкото от гледна точка на развитие на пазара в България. Но тя ще обслужва доставките на газ за Южна Сърбия и от страна на "Газпром", което сега става по "Турски поток", посочи още Христо Казанджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай