ТЕЦ "Марица 3" има огромен потенциал да се трансформира и адаптира към зеленото производство на енергия

ТЕЦ "Марица 3" има огромен потенциал да се трансформира и адаптира към зеленото производство на енергия | StandartNews.com

ТЕЦ "Марица 3" инвестира в технологии за подобряване на въздействието върху околната среда. Един от най-мащабните проекти за производство на зелена енергия е интегрирането на инсталация за производство на енергия от биогаз. Прогнозната стойност е над 30 милиона евро. Проектът е част от цялостната стратегия за енергийна трансформация на ТЕЦ "Марица 3".

"Инвестицията в производство на енергия от биогорива е една от най-ефективните решения за поетапно намаляване на количеството използвани въглища. Биомасата представлява суровина, получена от дървесни отпадъци от селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, включително растения и дървета." коментира Юлиян Семерджиев от борда на директорите на ТЕЦ "Марица 3".

Той обясни, че биомасата е възобновяем източник на енергия и уточни, че при оползотворяването й не се отделят вредни емисии, които замърсяват въздуха и околната среда.

"Друго предимство е, че биомасата е много по-евтин източник на енергия за разлика от други изкопаеми горива. Потреблението на биомаса е ползотворно за изпълнението на целите на Европейската комисия, свързани опазването на природата." посочи Семерджиев.

Юлиян Семерджиев увери, че ТЕЦ "Марица 3" изпълнява стриктно условията на комплексното си разрешително и изпълнява всички предписания на РИОСВ Хасково относно дейността си. По думите му като отговорно предприятие централата е закупила за нуждите на общината още две измервателни станции, които да гарантират контрола на качеството на въздуха в града, които за съжаление не се използват, а се разчита на морално остарялата измервателна станция Раковски, за която през годините бе доказано, че не отчита правилно поради неподходящото си местоположение.

"Въглищните централи не трябва да се затварят преди да се създадат сигурни заместващи мощности. Хората от сектора трябва да бъдат спокойни за работните си места." коментира Семерджиев.

Той увери, че в тяхната централата имат намерение да запазят екипа и да отворят вратите си за подготвени кадри, с които заедно да модернизират предприятието и да гарантират устойчивото му развитие. По думите му работата на енергетика е трудна и достойна професия и трябва всички да се отнасят с необходимото уважение към нея.

"Екипът на ТЕЦ "Марица 3" вярва, че бъдещето е в нашите ръце, за това като социално-отговорна централа инвестираме собствени средства в екология." посочи Семерджиев.

Той отбеляза, че действията им носят промяна и имат значение за бъдещето.

"Ние не сме против зелената сделка. Ние не сме против чистата енергия. Всички искаме да запазим природата си. Това е причината да влагаме финансов ресурс в екология." подчерта Семерджиев.

Той изрази надежда, че ще се спрат опитите за директно саботиране на дейността им. По този начин той коментира вандалската акция от миналата седмица, с която група екоактивисти надраскаха една от техните охладителни кули. Той обясни и идеята да заличат надписа с българското знам.

„Вярваме, че съхраняването на българската енергетика е важно за бъдещето на България. Ние сме българи и пишем с български букви-бъдеще за българската енергетика." заяви Юлиян Семерджиев.

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай
2 Коментара
Някой
преди 6 месеца

Защо слагате снимка на ТЕЦ Марица Изток 3 край Гълъбово.Сложете реална снимка на коптора в Димитровград.

Откажи
преди 6 месеца

Защото толкова могат. Не правят разлика между тец марица 3 на Ковачки и тец марица изток 3 на американците. Такива новини четем... Неуки и прости хора колкото искаш... Даже не знаят кое къде е , и как изглежда... Само копи пейст

Откажи