Стягаме колана с още една дупка

Стягаме колана с още една дупка    | StandartNews.com

София. Българите продължават да стягат колана и свиват потреблението си, сочат данните на Националния статистически институт. През октомври оборотът в търговията на дребно намалява с 0,4% спрямо предходния месец и с 4,3% спрямо октомври на 2011 година.

Тенденцията за спад на продажбите продължава четвърти пореден месец. България е сред страните от ЕС, в които свиването на продажбите на дребно е най-голямо. По-сериозно на годишна база се свива оборотът в Испания, където спадът е с 11,5%, Португалия и Словения (със спад от 6,7%) и Полша (-4,4%). Търговията на дребно нараства най-много в Латвия (+9,2%), Люксембург (+7%), Естония (+6,4%) и Ирландия (+4,2%).

През октомври спрямо същия месец на 2011 г. най-голям спад у нас е регистриран в търговията на дребно с текстил, дрехи и обувки - с 16,1%, и в продажбите на битова техника, мебели и стоки за дома - с 12,3%. Свиват се и продажбите на дребно на компютърна и комуникационна техника с 4,4%, на лекарства с 3,7%, на храни, напитки и цигари - с 2,4%. Сериозен ръст от 14% има в продажбите по интернет и по телефона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай