Строят "Южен поток" след април догодина

Строят "Южен поток" след април догодина | StandartNews.com

Варна. Строителството на крайбрежния участък на "Южен поток" на българска територия ще започне през второто тримесечие на 2014 г. Това съобщиха от компанията "Южен поток транспорт", която ще строи газопровода по дъното на Черно море и на 2 км навътре по сушата.

Ако всичко тече по план и навреме бъдат получени всички разрешителни, реалните строителни дейности ще започнат между април и юни 2014 г., стана ясно от думите на техническия директор на "Южен поток транспорт" Андрей Фик. Строителните работи няма да бъдат усетени по никакъв начин на плажа Паша дере, каквито опасения изказваха местните хора, стана ясно от думите на Фик. От "Южен поток транспорт" са разработили специална технология, за да не преминават тръбите през местността. Те ще бъдат положени чрез изкопаването на микротунел, чието начало ще бъде във водата, а краят - навътре в сушата и далеч от плажа. Той ще бъде на дълбочина 20 метра под пясъка. Така Паша дере изобщо няма да бъде засегнато от строителните работи. Само навътре във водата хората ще могат да видят плавателния съд, който ще изтегли тръбата по микротунела.

Цялата работа ще бъде приключена за 1 г. Достъпът до плажа няма да бъде ограничаван. Само докато се изкопава самият микротунел, хората няма да могат да посещават малка полоса в южния край на Паша дере от съображения за сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай