Строежът на "Хемус" предплатен за 2 години напред

В отбраната има договори за следващите три години, които са разплатени на 100%, каза финансовият министър Асен Василев

Строежът на "Хемус"  предплатен за 2 години напред | StandartNews.com

За строежа на „Хемус” сме платили 71% от цената на магистралата, а сме получили 5% завършеност на пътя. Мисля, че с останалите 65 процента разплатени, можем да работим тази и следващата година.

Това заяви финансовият министър Асен Василев.

Той коментира практиката на държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД да раздава авансово милиарди левове на фирми, което бе разкрито от одит на Сметната палата и от новия служебен министър на регионалното развитие Виолета Комитова.

Държавата дала на фирма 500 млн. в аванс

По думите му, в „Автомагистрали” са оставени почти 100 млн. лв., "за да сме подсигурени, че няма причина да се спрат каквито и да било плащания. Това е презастраховка, която вероятно не трябваше да бъде направена”, обясни Василев.

Относно другите фирми, които работят с АПИ, финансовият министър обясни, че Агенцията има гласуван бюджет за редовни ремонти малко под 370 млн. лв. След направена проверка по рамкови договори, част от които са изтекли, а друга част са над лимитите, АПИ е възложила дейности за 2 800 000 000 лв.

„Разликата, според тях, може да бъде покрита от приходи от тол таксите. Това е обяснението, което получихме. Към момента са 80 млн. лв. Има договори, които са с лимит 19 млн. лв., а са възложени 188 млн. лв. Има възлагания по договори от 2015 година, които по закона за обществените поръчки вече не може да се възлага по тях. Има най-различни други практики.

В отбраната има договори за следващите три години, които са разплатени на 100%. В транспорта има дейности, които са разплатени на 70-80%. Това е изключително порочна практика, която трябва да спре, защото е лъжа”, смята Василев.

Той посочи, че за „инхаус” процедурите и за рамковите договори няма задължение в закона те да се публикуват. Според финансовия министър точно по този начин са се извършвали представените от него порочни практики.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай