Страшна прогноза за лихвите по кредити

С колко ще се вдигнат и ще можел ли да ги плащаме

Страшна прогноза за лихвите по кредити | StandartNews.com

Страшна прогноза за лихвите по кредити направиха икономисти пред бТВ. Според тях нивата ще стигнат американските – 6-7 на сто. Според бившия финансов министър Симеон Дянков лихвите дори може да стигнат 8-9 на сто.

Ипотечните заеми за физически лица вече са по-скъпи при някои банки. Причината – покачването на основни индекси, с които са обвързани жилищните заеми.

Банките у нас най-често са обвързали цената на кредите със средните лихви по депозитите, с основния лихвен процент или с пазарния индекс EURIBOR. Експертните оценки сочат, че най-скоро лихвите по жилищните заеми ще нараснат при договорите, които са базирани на EURIBOR и при тези с основния лихвен процент.

Причината е, че и двата индикатора са на по-високи нива, отколкото са били доскоро. В по-дългосрочен план се очаква да поскъпнат и заемите обвързани с лихвите по депозитите, защото там покачването за момента е минимално.

Последните данни на БНБ сочат, че при жилищните кредити в левове, средният лихвен процент се е повишил с 0,02% и достига до 2,49 на сто. А годишният процент на разходите е на нива от 2,76%.

„Заради скока на EURIBOR, при който от началото на годината повишението е сериозно, хората, които имат еврови кредити и тяхната лихва, се определя от EURIBOR тяхната лихва тръгва нагоре“, заяви пред БТВ Тихомир Тошев от Асоциацията на кредитните консултанти.

 „Най-вероятно от началото на следващата година все повече банки ще започнат да предлагат лихви по депозитите си, което значи този индекс също ще тръгне нагоре и много вероятно втората половина на следващата година, и по тези кредити лихвите да тръгнат нагоре“, допълни Тихомир Тошев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай