Понеделник,

Страховете свиват пазара на имотите. Ето за какво да внимавате

От: Редакция -
4579
Страховете свиват пазара на имотите. Ето за какво да внимавате
A
A
A

Леко свиване на пазара на жилищни имоти през третото тримесечие на годината показват данни на експертите. Причините - очакван ръст на лихвите и страх от инфлацията. Това са факторите, които определят страховете на купувачите. Но според брокери други са причините, които определят сделките с имоти, а цените на жилищата ще продължават да растат. 

Търсенето е по-голямо от предлагането, което определя рязкото поскъпване на имотите от последната година. Проучване на Национално сдружение на недвижими имоти, направено за югоизточната част на София, показва, че основните купувачи са между 24 - 54-годишна възраст; предпочитанията са към ново строителство; половината от младите купувачи използват кредитиране със самоучастие между 10 и 30%. 

При ново строителство ценовият балон намалява, отбелязват брокери. Недвижимият имот продължава да бъде единственият сигурен за инвестиция продукт на пазара. Покачването на лихвите няма да спре цените на имотите. 

Очакванията са през следващата година за равномерен пазар с лек спад на броя на сделките, увеличаване на цените поне с нивата на инфлацията. 

По информация на БНР. 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com