Стартира "роуд шоу" за новия дълг от 1,5 млрд. евро

Стартира "роуд шоу" за новия дълг от 1,5 млрд. евро | StandartNews.com

От понеделник започва представянето на облигациите пред инвеститори от Европа

София. В понеделник, 23 юни, ще стартира представянето на новата емисия български облигации в размер на 1,493 млрд. евро (т. нар. роуд шоу) пред бъдещи инвеститори от Европа. Това съобщава агенция Ройтерс, позоваваща се на свои източници.

Както е известно, посредници в пласирането на новия дълг ще бъдат банките JP Morgan, Citibank и HSBC. Парламентът вече ратифицира споразумението с трите банки, което означава, че вече е в ръцете на финансовия министър Петър Чобанов да определи точно в кой момент е най-подходящо да бъдат пласирани облигациите. Това, че страната ни ще емитира дълг на международните пазари през тази година, се знаеше още от средата на миналата.

Средствата, които ще бъдат получени при пласирането на ценните книжа, са предназначени основно за осигуряване на финансов ресурс за предстоящите плащания в размер на $1,086 млрд. в началото на 2015 г. на падежа на глобалните облигации, емитирани, когато министър на финансите беше Милен Велчев. Средствата от новите облигации ще се използват и за плащания по стар дълг с падеж през 2014 г., както и за покриване на бюджетен дефицит за настоящата година, като е планирано той да не надвишава 1,47 млрд. лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай