Сривът на петрола потопи пазарите

Сривът на петрола  потопи пазарите | StandartNews.com

Само йената и паундът с ръст през седмицата

Погледите на инвеститорите през миналата седмица бяха насочени към цената на черното злато, която претърпя най-лошата си седмица през 2015 година. Фючърсите на петрола тип Брент изтриха 12% от стойността си и завършиха малко под нивото от 38 долара за барел, докато американският лек суров петрол пада с 11% и се намира на цена от малко над 35 долара за барел. Това са и най-ниските стойности на най-търгуваната стока в света от седем години насам.

Спадовете за петрола започнаха през предходната седмица, когато на своята среща ОПЕК не потвърди поставения си лимит от 30 млн. барела на ден (който и без това бе игнориран) и сигнализира увереност да продължи борбата с производителите, които не са част от картела.

В момента световното производство е с 1.8 млн. барела на ден по-високо спрямо миналата година, въпреки срива на цената на петрола, който започна преди малко повече от година, когато търговията бе на нива от 90-100 долара за барел. Тогава под натиска на Саудитска Арабия членовете на ОПЕК решиха да се въздържат от съкращаване на добиваните количества с цел да запазят пазарния си дял срещу нарастващото производство от страна на САЩ и Русия.

В петък поредният удар дойде от доклада на базираната в Париж Международната енергийна агенция (International Energy Agency), в който се прогнозира, че през 2016-а предлагането ще нарасне с 300 млн. барела, Иран ще се върне на пазара след вдигането на санкциите, наложени заради ядрената програма на страната, а ръстът на търсенето ще се забави. Което не бе изненадващо, но все пак увеличи негативните настроения и обезсърчи биковете.

Натиск върху цените в края на седмицата оказа и новината, че Китайската централна банка може да започне да изчислява курса на юана спрямо кошница от валути, а не само спрямо щатския долар, което ще обезцени китайската валута. Това от своя страна ще намали търсенето на петрол, който се търгува в долари и ще бъде относително по-скъп за местната икономика. Данните за спада на износа и вноса в Китай през ноември малко по-рано през седмицата пък бяха поредните сигнали за забавяне на темповете на растеж на китайската икономика и също допринесоха за лошото представяне на суровините.

Събитията на стоковите пазари и песимистичните очакванията за китайската икономика се отразиха негативно на валутите на държави износителки на суровини. Канадският долар и норвежката крона се доближиха до най-ниските си нива спрямо щатския долар от близо 11 години насам, а австралийския долар записа най-големия си седмичен спад спрямо щатския си съименник от септември насам. Южноафриканският ранд достигна рекордно ниски нива след уволнението на финансовия министър на страната. В същото време еврото, йената и британският паунд нараснаха.

За фондовите борси спадовете на петрола и другите суровини са сигнал за слабостта на световната и особено на китайската икономика, което ще се отрази на печалбите не само в енергийния и суровинния сектор, а и на други компании.

Основните щатски индекси S&P 500, Dow Jones Industrial Average и Nasdaq 100 изтриха 3-4% от стойността си през седмицата като S&P 500 и Dow Jones записаха най-големите си дневни понижения от 28 септември насам. Очаквано най-губещи се оказаха енергийните акции като енергийните компании, част от бенчмарка S&P 500, изтриха 6.5% от стойността си.

Европейските пазари записаха втора поредна доста слаба седмица, а водещите индекси в региона регистрираха понижения от около 4%, след като в началото на декември Марио Драги попари надеждите на инвеститорите за увеличаване на размера на стимулите на Европейската централна банка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай