Петък,

Спешно от Кристалина! Как да спрем скъпотията

От: Редактор -
8910
Спешно от Кристалина! Как да спрем скъпотията
A
A
A

Световните лихвени проценти вероятно ще продължат да растат до 2023 г., когато "прегрелите" цени ще започнат да се "охлаждат" в отговор на действията на централните банки, заяви управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева пред CNBC по време на срещата на Г-20 в Бали.

Цените на суровините, като например петрола, може би са се стабилизирали и са започнали да се понижават слабо през последните месеци, но г-жа Георгиева каза, че ще направят това в отговор на рисковете от рецесията, а не непременно защото инфлацията е била укротена.

"Централните банки затягат (повишават) лихвите, за да контролират инфлацията, като това е приоритет. Те трябва да продължат, докато стане ясно, че инфлационните очаквания остават стабилно закотвени", каза Георгиева пред CNBC,. цитирани от БНР. 

"В момента все още виждаме инфлация да расте, затова трябва да я полеем малко със "студена вода", добави тя.

Причинените от пандемията прекъсвания на веригите на доставки създадоха недостиг, докато войната в Украйна влоши тези тенденции. Резултатът е скок в цените на стоките, включително на основни продукти като храна, торове и енергия. Докато инфлацията на цените на храните вече беше в ход още преди пандемията и войната, двете събития само подсилиха този проблем.

"Въпреки че много данни, използвани за определяне на инфлацията, регистрират забавяне, всички знаци показват, че инфлацията все още не е овладяна", отбеляза Кристалина Георгиева пред CNBC.

Тя добави, че е от първостепенно значение инфлацията да бъде контролирана, в противен случай доходите ще бъдат ерозирани, което ще удари най-силно най-бедните части на света.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички