Спешни ремонти на пътища, за да няма откъснати селища през зимата

80 са най-критичните точки, предупредиха от браншовия съюз

Спешни ремонти на пътища, за да няма откъснати селища през зимата | StandartNews.com

Подготвили сме 80 най-критични точки за зимна поддръжка, като списъкът ще бъде представен на Националното сдружение на общините (НСОРБ). Става въпрос за участъци в цялата страна. Това заяви Стефан Чайков, председател на браншова камара "Пътища". Според него, ако държавата продължава както досега, със сигурност през зимата ще има откъснати населени места.

Пословична е отсечката Драгичево – София, където няма маркировка и заради това още не е пусната. Има държавно обещание това да стане до средата на октомври. Друг такъв път е София – Варна I4, в участъка при Търговище, даде примери Чайков пред bTV.

До този момент има 222 млн. лева, които са сертифицирани и фактурирани в АПИ. 647 млн. лева са сертифицирани, но не са фактурирани. По мои сведения, има още над 100 млн. за дейности по вече извършени дейности, но не са сертифицирани. Има нужда от 200 млн. лева, които са необходими за завършване на тези участъци, за които говорим, обобщи Чайков.

От доклада на работната група на правителството няма решение, твърди Чайков и добавя, че има адвокатско становище, че петгодишните договори за поддръжка не са изчерпани. В противовес с всички тези думи, Чайков каза, че зимна поддръжка на пътищата ще има.

Не говорим за 1,4 млрд. лева, а минимум за 600 млн. лева. "Докато правителството не вземе адекватни мерки, държавата е застрашена от липса на зимна поддръжка", заяви председателят на камарата и уточни, че няма с какво да се поддържат пътищата, след като има неразплатени пари от миналата зима.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай