Софиянец живее в 16 апартамента

Хванаха хиляди да мамят с данък "сгради"

Софиянец живее в 16 апартамента | StandartNews.com

София. Софиянец живее в 16 апартамента. Негов градски пък се шири в 15, научи "Стандарт". На шокиращата статистика попаднали данъчните в столицата, след като свързали базата данни на различните кметства. Целта на заможните нашенци била да спестят от данък "сгради". Затова посочили всичките си жилища за основни. Така ползвали години наред 50% отстъпка от налозите.

Общо 15 781 столичани са обявили пред данъчните повече от 1 основно жилище. 34-ма пък по документи живеят в повече от 6 апартамента едновременно. В момента данъчните привикват нарушителите, за да си кажат кой от имотите наистина им е основно жилище. Освен глоба заможните тарикати ще трябва да заплатят и пълния размер на спестените данъци пет години назад. При това заедно с лихвите.

Данъчни ни питат в колко жилища живеем. Причина за проверките са трикове с апартаменти, чрез които се избягват налози. Обща свързана система за всички райони в София направи Столична община. От нея става ясно, че доста софиянци са декларирали, че живеят в повече от един апартамент. 15 781 столичани са докладвали пред данъчните повече от 1 основно жилище. 34 от тях по документи живеят в повече от 6 апартамента едновременно. Рекордът бият двама столичани - единият обявил 15 апартамента като основно жилище, а другият - 16.

Това е разкрила проверка на Столичната община, след като от септември всички 22 данъчни служби в София вече са свързани в обща информационна система. Така са засечени опитите на граждани да си спестят налози, като вместо едно, декларират две или няколко жилища като основни. По закон данък сгради се дължи с 50% отстъпка, ако в имота се живее постоянно или поне 183 дни в годината. Липсата на такава обща база данни доскоро не даваше възможност да се проследяват подобни дублирания, независимо че са в рамките на един и същ град. Така столичани с апартаменти в различни столични квартали заобикалят закона, като декларират, че живеят във всеки един от тях.
Общинските данъчни служби в София са започнали да пращат писма до нарушителите. С тях ги молят да се явят за изясняване на дублиранията. От хората се иска да изберат кое жилище им е основно. След това всички те ще трябва да попълнят наново декларацията си за имота, да я занесат в съответната община за заверка и след това обратно в данъчната служба. Така автоматично ще отпаднат другите им имоти и на тяхно име в системата трябва да излиза само едно основно жилище. Общинари дори са открили случаи, в които недобросъвестни хора са продали имота си и не са декларирали сделката.

Ако хората се явят до края на годината, глобата за подаването на неверните данни ще бъде минимална - от 20 до 40 лв. Ако обаче не го направят, след Нова година ще бъдат санкционирани с 400 лв. Глобите ще им бъдат автоматично добавяни към данъците за годината за имота.

По-тежката санкция обаче е, че нарушителите ще трябва да заплатят пълния размер на спестените данъци пет години назад. При това заедно с лихвите, които са 10% плюс основния лихвен процент. Данъчни вече съветват хората да изберат за основно жилище по-скъпия апартамент. Така за него ще продължат да плащат с 50% отстъпка, а за по-евтиното жилище натрупания налог, който трябва да платят със задна дата, няма да е толкова голям.
Над 62 хиляди са дублираните основни жилища в София, съобщи за "Стандарт" зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Очакванията му са 46 хиляди от тези имоти да се отпишат като "основни" и върху тях да се плати останалата половина на дължимия налог. Това ще доведе до десетки милиони лева повече към планираните постъпления от данъци върху недвижимите имоти в столичния бюджет.

Елате да оправим нередностите до Коледа

- Господин Барбалов, какво ще предприеме общината спрямо тези, които са декларирали повече от едно жилище като основно?

- Призоваваме ги сами да дойдат в данъчните служби до края на годината и да си оправят документите. Констатирали сме ги поименно - 15 781 души са декларирали повече от едно основно жилище. Повечето от тях са посочили две. Възможно е част от тези имоти вече да са продадени, но хората да са пропуснали да ни уведомят. А може и някой да е направил грешка. Но така или иначе става въпрос за много хора. Добре е в следващите два месеца те сами да дойдат, когато им е удобно. След Нова година ще смятаме, че този, който е получил уведомление и не се е явил, е недобросъвестен и ще има по-висока санкция.

- Колко средства допълнително в бюджета на София очаквате от това засичане на дублираните жилища?

- Трудно е да се каже. Защото част от тези имоти, може да се окажат, че не са собственост вече на тези хора. Този приход ще е еднократен. Очакваме данъкът, взет 5 години назад с лихвите, да увеличи приходите ни по това перо с около 5%. Понеже сега се обсъждат промени в Закона за местните данъци и такси, имаме едно предложение - да се въведе законова промяна, с която при продажба на жилище или автомобил старият собственик да не е задължен да го декларира при нас. Бихме могли, когато се появи новият собственик, автоматично да закрием старата партида. Сега на практика двама души трябва да се разкарват, а може само новият собственик и да свърши работа и за двамата.

- В резултат от подобрената информационна база излизат ли и други нарушения?

- От 25 септември информационната система на Столична община е свързвана с техническите прегледи на автомобилите. В пунктовете вече се прави автоматична проверка за платен данък за превозните средства. Ако налогът не е платен, превозното средство се спира от технически преглед или собственикът трябва да представи документ от общината, че си е платил. Има обаче пунктове, които не са много добросъвестни. Информирали сме шефа на "Автомобилна администрация" и се надявам той да вземе отношение към тези пунктовете, които не спазват закона. Иначе от влизането в сила на това засичане наблюдаваме, че желание да си платят данъка е обзело доста хора. В края на годината може да направим сравнение. Тези дни кметът на София Йорданка Фандъкова изпрати писмо до министъра на вътрешните работи да се направи работни група, която да изработи връзката между информационните регистри на Столична община и КАТ. Това още повече ще помогне за подобряване на събираемостта.

Бонуси, ако санираме апартамента

Санирането на апартамента излиза скъпо, но може да ни спести данъци. От налог върху недвижимите имоти ще бъдат освободени сгради със сертификати за клас на енергопотребление В, C и D по Закона за енергийната ефективност. Това гласят приетите на първо четене промени в закона за местните данъци и такси. Предлага освобождаването да се извършва за максимален срок от 10 г. след санирането на сградите.
В закона се предлага още студентските общежития, считано от 1 януари 2014 г., да се третират като жилищни имоти с цел облагане с данък върху недвижимите имоти. В момента те се класифицират като нежилищни, а се ползват за живеене от студентите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай