Неделя,

София по-добър град от Дубай

От: Failed to load user -
A
A
A

София. София се оказа по-добър град за живеене в сравнение с Дубай. Изненадата поднесе изследване за качеството на живот в различни места по света, направено от изданието Global Liveability Survey на Economist Intelligence Unit. Родната столица се нареди на 87-мо място от общо 140 града.

София е непосредствено преди перлата на Обединените арабски емирства - Дубай, но доста далеч от първенците. Най-добре се живее в Мелбърн, Австралия, сочат данните от изследването. Изводът е направен на базата на изследването на политическата и социалната стабилност на градовете, инфраструктурата, престъпността, достъпа до качествено здравеопазване и образование, социалния и културния живот и чистота на околната среда.

Веднага след първенеца Мелбърн, който затвърждава позицията си от миналата година, се нарежда австрийската столица Виена. Следват канадските Ванкувър, Торонто и Калгари. В Топ 10 са Аделаида и Сидни в Австралия, финландската столица Хелзинки, Пърт (отново в Австралия) и Оукланд в Нова Зеландия. От 11-а до 15-а позиция сред 140-те населени места в проучването откриваме Цюрих и Женева в Швейцария, Осака в Япония, Стокхолм в Швеция и Хамбург в Германия. Лондон изпада до 55-о място въпреки сериозните инвестиции, направени заради олимпийските игри тази година. Това означава цели две места по-надолу в сравнение с миналата година.

Първенецът Мелбърн и другите три австралийски града влизат в Топ 10 на най-добрите места за живеене не само заради чистотата на околната среда и ниската гъстота на населението, но и поради инвестиционните си програми, коментират авторите на изследването. На дъното на класацията се нарежда столицата на Бангладеш, Дака.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички