София заплашена да остане без ток и парно, каква е причината

800 млн.евро нужни за модернизация на "Топлофикация"

София заплашена да остане без ток и парно, каква е причината | StandartNews.com

Има сериозен риск от срив на „Топлофикация-София“, който би довел до колапс и на електропреносната мрежа на столицата.

Това предупреждава в свой доклад американската консултантка компания „Блек и Вийч”, която бе ангажирана от Столична община да направи анализ и план за спасение и развитие на топлофикационното дружество. Изготвянето му е финансирано от Агенцията за търговия и развитие на САЩ.

В доклада се посочва, че е има сериозен риск от технически срив на столичното парно, което не само би оставило стотици хиляди софиянци без отопление, но би довело до колапс и на електрическата мрежа поради преминаване на отопление с ток. То би предизвикал и екологична катастрофа защото хората по-масово ще започнат да се греят с твърдо гориво (дърва и въглища).

Американските консултанти препоръчват техническа модернизация и финансово оздравяване на „Топлофикация“. Необходимите инвестиции за това са 800 млн. евро. Част от стъпките включват подмяна на остарялото оборудвана, част от което е от 1952 г., изграждане на нова високоефективна когенерация в ТЕЦ „Люлин“ и ТЕЦ „Изток“, както и на инсталация за производство на топлинна и електрическа енергия от отпадъци – т.нар. РДФ гориво. Фoĸyc щe бъдe пocтaвeн и въpxy нaмaлявaнeтo нa eмиcиитe нa aзoтeн oĸиc и пapниĸoвитe гaзoвe. Трябва да се осигури възможност и за безпроблемен преход за производство на енергия от водород, когато това е възможно.

Реализацията на плана би отнела 3 до 4 години. Консултантът предлага финансирането да бъде осигурено от водеща международна финансова институция, а проектите да се реализират от международна компания ммеждународна компания –лидер в областта на инженеринга и строителството, която да бъде избрана след търг. Не се изисква държавна гаранция от правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай