Сменят визията на еврото, как ще изглеждат новите банкноти

Промяната настъпва след нашето влизане

Сменят визията на еврото, как ще изглеждат новите банкноти | StandartNews.com

Европейската централна банка заяви планира да промени дизайна на банкнотите на еврото през следващите три години, за да ги направи "по-близки“ за европейци от всички възрасти и произход.

Фокус групите на ЕЦБ сега ще събират предложения относно общата тема за новите банкноти от обществеността в 19-те страни, които споделят еврото, съобщи Ройтерс. Новият дизайн ще замени прозорците, вратите и мостовете от различни архитектурни стилове, които украсяват банкнотите на еврото от пускането им на пазара през 2002 г. насам. Това означава, че евро банкнотите ще изглеждат по различен начин от 2024 г. -когато се планира и България да въведе единната валута.

"След 20 години е време да преразгледаме външния вид на нашите банкноти, за да ги направим по-близки до европейци от всички възрасти и произход“, заяви президентът на ЕЦБ Кристин Лагард.

Оригиналният дизайн на евробанкнотите беше предназначен да означава единство и откритост, като същевременно беше достатъчно абстрактен, за да не бъде свързан с нито една отделна страна членка на еврозоната.

Оттогава насам обаче редица финансови министерства и централни банки се стремят да поставят акцента върху разнообразието и приобщаването при проектирането на новите банкноти, като например Федералният резерв на САЩ избра афроамериканката, която е борец срещу робството -  Хариет Тъбман за своята банкнота от 20 долара.

Консултативна група, включваща експерти от всяка страна от еврозоната, ще направи кратък списък с теми и ще го представи на Управителния съвет на ЕЦБ, който ще потърси мнението на обществеността, преди да започне конкурс за дизайна на новите евробанкноти.

След тази и още една последваща обществена консултация Управителният съвет на ЕЦБ ще вземе окончателното решение до 2024 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай