Смелият Кристиан Кръстев

Транспортният министър е последната надежда за спасение на БДЖ

Смелият Кристиан Кръстев | StandartNews.com

София. "Бог обича смелите, а аз съм един от тях!" - това е личната мантра на новия министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев, откакто зае мястото на Ивайло Московски. Дали е достатъчно смел - времето ще покаже. Засега най-често се чуват коментарите на по-нежната част не само във ведомството, но и в журналистическия бранш: "Готин пич!"

Висок, атлетичен, изискан, с перфектно поведение. Често строг, понякога дори до безцеремонност. "Аз не ви прекъсвам, не ме прекъсвайте и вие!", пресича той опитите на някои по-темпераментни колежки да задават нов въпрос, преди да са чули докрай отговора на предишния.

Определено Кристиан Кръстев пое поста от предшественика си с много хъс. И подгони работата във всички посоки - срещи с кредитори на БДЖ, със синдикати, с браншове.

Напоследък обаче служителите на министерството го срещат все по-угрижен. Да, то не е лесна работа

да нагазиш в 125-годишно блато

и да откриеш нещо неизгнило! И Господ да слезе, не може да оправи БДЖ, каза веднъж един бивш жп генерален директор. Но Кристиан се закани да оправи железницата. Това е в стила му - непослушен от юноша!

Преди години се опънал на баща си и вместо към университета, поел към казармата. Чак пък такъв мерак за автомат "Калашников"! Но най-вероятно именно там е придобил смелостта, на която залага днес по всяко време и при всяка ситуация. Да, Бог наистина обича смелите.

Че кой може без смелост да изкатери дългия и ветровит път от малкия Ямбол до 5-ия етаж на "Дякон Игнатий" на пъпа на София?!

Според астрологията Кристиан е зодия Рак. Но като погледне човек биографията му, ще се увери, че никога не е вървял назад. За 36 години Кристиан е катерил стъпало след стъпало пътя на живота, отдъхвайки за малко от площадка на площадка - колкото да събере повече опит, за да попълни биографията си. След ВУЗ-а е управител за година на дървопреработвателно предприятие в Тетевен. После

година учи и работи в Англия

След завръщането си през 2003 г. започва именно в транспортното министерство, където се издига от младши експерт до и.д. шеф на дирекция. По същото време е в борда на летище Бургас. По-късно оглавява дирекция в ИА "Пристанищна администрация".

Нима не се иска смелост да напуснеш сладката държавна служба, за да скочиш в нищото на частния бизнес?! Това прави Кристиан, когато се захваща да гради "Уиз еър България".

"Започнах от лист хартия, а през ноември 2011 г. оставих авиокомпанията с 18% пазарен дял", спомня си ония времена новият министър.

През 2009 г. Кръстев е избран за председател на съвета на директорите на порт Варна. От януари 2012 г. поема управлението на "Флайинг карго България", франчайзингово дружество на "Федекс". На 16 януари тази година той беше назначен от премиера Бойко Борисов за зам.-министър, а днес е единственият член на предишния кабинет, който стана министър.

Кристиан Кръстев е все още ерген. Така има предостатъчно време да ляга и да става с мисълта как да стабилизира БДЖ. Приватизационната процедура беше отложена с месец, така че разполага с достатъчно дни. Но какво е месец при натиска на цял куп кредитори, които чакат да получат своите 716 млн. лв.?

Кръстев обича да отдъхва активно с тенис и скуош. Но както вървят нещата, визитите на кредитори и приватизатори далече ще надхвърлят срещите на корта. Наблюдателни хотелиери на Боровец твърдят, че през последните недели не са го виждали със сноуборда по пистите на курорта. Кой знае - може

като Борис III да подкара влак

Кръстев твърдеше, че обича да почива и като раздава картите за белот или хвърля заровете на табла. Дали има днес време за това - той си знае. Но вероятно продължава да слуша любимата си рок музика в колата - все пак "Аеросмит", "Уайтснейк" и "Бон Джоуви" създават настроение и не пречат на приватизацията и на промяната на таксите.

Със сигурност обаче Кръстев е заменил романите на Джеймс Клавел с нормативните актове в транспорта. Защото всяка професия си има негативите, пък дори и министерската.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай