Сирийци изкупуват старите ни автомобили

Предпочитат японски возила, най-вече миниванове

Сирийци изкупуват старите ни автомобили | StandartNews.com

София. Сирийци все по-масово купуват коли втора ръка от България. Това потвърдиха пред "Стандарт" както родни автотърговци, така и транспортни фирми, които отдават под наем автовози на сирийски граждани, с които колите стигат до размирната държава.

Интересът към покупки на автомобили от България не е от вчера, но до скоро гражданите на Сирия идваха у нас, купуваха по една кола, след което я откарваха на самоход към родината си. След това обикновено пак идваха да вземат още една. От около два месеца обаче се купуват по повече бройки и транспортирането им вече става с автовози. Те обикновено се наемат от сириец и закарват купените коли през цяла Турция в близост до сирийската граница, разказва зам.-председателят на Асоциацията на вносители на автомобили (АВА) Любомир Доросиев.

"Като цяло купувачите от Сирия търсят предимно по-стари и евтини автомобили. Също така предпочитани са минивановете", допълва той. Обикновено сирийците са готови да дадат около 2500-3000 лв. за една кола. Причината да налитат на по-евтините модели е във военните действия, които се водят в момента на територията на страната. Там често снаряди и куршуми унищожават много автомобили, обясняват запознати със ситуацията. Така сирийците идват в България все по-често да търсят коли, но именно по-стари и по-евтини, за да не бъде голяма загубата, ако автомобилите бъдат унищожени.

Най-предпочитаните модели са ванове от японски и корейски марки, като KIA Carnival. "Понякога се купуват и мерцедеси, но по-стари - на 14-15 години. Сирийците проявяват интерес и към Jeep Cherokee и Crysler Voyager", каза Доросиев. Освен това купувачите от арабската страна доста се пазарят, допълни зам.-шефът на АВА. "Наскоро в моята автокъща сириец искаше да купи едно Mitsubishi, което струваше 3500 лв. Той обаче каза, че иска да го вземе срещу 2500 лв.", разказва Доросиев. Според него търговията с купувачите от Сирия може и да не е особено печеливша за българските автокъщи заради евтините модели, които търсят. В същото време обаче това до някаква степен е добре, защото тези купувачи изчистват родния пазар от по-старите коли, които в някои случаи са застояли в автокъщите, тъй като никой не е искал да ги купи.

Сърби търсят евтиното, а македонците - лукса

Сирийците не са единствените чужденци, които масово купуват коли втора ръка от България, стана ясно от думите на зам.-председателя на АВА Любомир Доросиев. Освен тях услугите на нашите автокъщи продължават да търсят хора от Сърбия, Македония, Турция и дори Русия. Клиентите от тези държави обаче купуват различни класове автомобили и са склонни да дадат различни суми. Най-евтино гледат да минат купувачите от Сърбия. Освен по-старички возила, те имат предпочитания конкретно към марките Opel и Ford, а доста по-рядко се интересуват от по-скъпите автомобили, разказва Доросиев. Също така голяма част от купувачите от Сърбия са лица с български паспорти, които дори взимат колите и ги откарват към западната ни съседка с наши регистрационни номера. Луксът пък е предпочитан от македонските купувачи. "Те са по-богати и редовно търсят мерцедеси и други премиум марки", казва Доросиев. Клиенти от Македония често идват и купуват коли за 20 хил., а дори и за 40 хил. лв. или по-скъпи.

Интересен факт обаче е, че автомобили от българските автокъщи идват да купуват и хора от Русия и Турция. "Причината е, че нашите цени са много ниски и за тях е по-изгодно да купят от тук, защото никъде в Европа не могат да се намерят автомобили на цени като в България", обяснява зам.-председателят на АВА. Интересен факт при турците и руснаците обаче е, че редовно стават и постоянни клиенти. Често се случва да купят кола с българска регистрация и да си тръгнат към родината направо с нея. След време те отново идват у нас с този автомобил и искат да го заменят с по-нов в автокъщата. Според Любомир Доросиев причината за това е и в правилата в техните държави, заради които те не могат да влязат повторно в страната си със същия автомобил с чужд номер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай