Синята зона в София се утроява

Удължават работното време до 20:00 ч.

Синята зона в София се утроява | StandartNews.com
  • Удължават работното време до 20:00 ч.
  • Режат безплатните паркоместа  на чиновниците

Почти тройно по-голяма ще стане синята зона за паркиране в София от 1 декември.

Предвижда се тя да се разшири значително като "отхапе" част от по-евтината зелена зона. Работното й време пък ще се удължи до 20:00 ч. Паркместата в синя зона, които се таксуват по 2 лева на час, в момента са около 5000, а след разширението ще станат 13 000. Промените ще бъдат гласувани от Столичния общински съвет следващия четвъртък, 28 октомври. С тях границите на синята зона се изместват в участъка между бул. "Скобелев", ул. "Опълченска", бул."Сливница", бул."Данаил Николаев", бул."Евлоги и Христо Георгиеви" и бул."Пенчо Славейков". Това означава, че голяма част от районите "Възраждане", "Средец" и "Оборище" ще преминат от зелена в синя зона. Хората, които живеят там и имат стикер за локално платено паркиране, ще могат да го ползват до изтичането му. След това обаче ще трябва да си го подновят с такъв за паркиране за живущи в синя зона, чиято цена е 150 лева на година. Сред кварталите, които минават от зелена в синя зона, е и районът между бул. "Васил Левски" и канала на "Евлоги Георгиев" от "Гурко" до "Фриьоф Нансен". В момента това е подзона 11 на зелената зона. Тъй като тя е много "продълговата" се предвижда да бъде разделена на две и присъединена към прилежащите трета и четвърта подзона на синята зона, като границата ще е ул. "Граф Игнатиев".

Служебният абонамент само до 5 места

Предвиждат се и сериозни ограничения за местата "Служебен абонамент". Отнети ще бъдат трите безплатни паркоместа, които сега се полагат на държавните и общински институции. Ако искат да ги ползват занапред, съответните министерства, агенции и други ведомства, ще трябва да си ги плащат на Центъра за градска мобилност. Въвежда се обаче и ограничение за наемане на максимум пет служебни места за паркиране на един административен адрес, обясни общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков.

Друга предлагана промяна предвижда в определени случаи да може да се наема служебен абонамент до по-късен час - 23:00 ч., както и в събота и неделя. От това се очаква да се възползват основно хотели и заведения, които искат да резервират места за свои гости вечерта.

Кмет предлага да е денонощна

Да се въведе денонощна зона за платено паркиране пък предлага кметът на "Слатина" Георги Илиев. По думите му зоната в момента не може да реши проблема с недостига на паркоместа вечер, когато хората се прибират от работа. В "Слатина" има, както жилищни сгради, така и бизнес. Много от живущите излизат с колите си сутрин, за да отидат на работа, а вечер не могат да намерят къде да спрат, тъй като паркоместата са заети от фирмени или други автомобили, които остават в квартала през нощта, когато зелената зона не важи. "Ще преговарям с Центъра за градска мобилност дали е възможно да се случи 24-часова зона", обясни Илиев. Засега обаче от общинското дружество са против такава идея, тъй като трудно може да се контролира паркирането нощем, а това би изисквало и допълнителен ресурс. Друга идея на кмета е да се въведе такса "нощуване" за автомобили, които не са на живущи района, а искат да останат там вечерта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай