Събота,

Синята зона в София се утроява

От: Валери Роев -
Синята зона в София се утроява
A
A
A
  • Удължават работното време до 20:00 ч.
  • Режат безплатните паркоместа  на чиновниците

Почти тройно по-голяма ще стане синята зона за паркиране в София от 1 декември.

Предвижда се тя да се разшири значително като "отхапе" част от по-евтината зелена зона. Работното й време пък ще се удължи до 20:00 ч. Паркместата в синя зона, които се таксуват по 2 лева на час, в момента са около 5000, а след разширението ще станат 13 000. Промените ще бъдат гласувани от Столичния общински съвет следващия четвъртък, 28 октомври. С тях границите на синята зона се изместват в участъка между бул. "Скобелев", ул. "Опълченска", бул."Сливница", бул."Данаил Николаев", бул."Евлоги и Христо Георгиеви" и бул."Пенчо Славейков". Това означава, че голяма част от районите "Възраждане", "Средец" и "Оборище" ще преминат от зелена в синя зона. Хората, които живеят там и имат стикер за локално платено паркиране, ще могат да го ползват до изтичането му. След това обаче ще трябва да си го подновят с такъв за паркиране за живущи в синя зона, чиято цена е 150 лева на година. Сред кварталите, които минават от зелена в синя зона, е и районът между бул. "Васил Левски" и канала на "Евлоги Георгиев" от "Гурко" до "Фриьоф Нансен". В момента това е подзона 11 на зелената зона. Тъй като тя е много "продълговата" се предвижда да бъде разделена на две и присъединена към прилежащите трета и четвърта подзона на синята зона, като границата ще е ул. "Граф Игнатиев".

Служебният абонамент само до 5 места

Предвиждат се и сериозни ограничения за местата "Служебен абонамент". Отнети ще бъдат трите безплатни паркоместа, които сега се полагат на държавните и общински институции. Ако искат да ги ползват занапред, съответните министерства, агенции и други ведомства, ще трябва да си ги плащат на Центъра за градска мобилност. Въвежда се обаче и ограничение за наемане на максимум пет служебни места за паркиране на един административен адрес, обясни общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков.

Друга предлагана промяна предвижда в определени случаи да може да се наема служебен абонамент до по-късен час - 23:00 ч., както и в събота и неделя. От това се очаква да се възползват основно хотели и заведения, които искат да резервират места за свои гости вечерта.

Кмет предлага да е денонощна

Да се въведе денонощна зона за платено паркиране пък предлага кметът на "Слатина" Георги Илиев. По думите му зоната в момента не може да реши проблема с недостига на паркоместа вечер, когато хората се прибират от работа. В "Слатина" има, както жилищни сгради, така и бизнес. Много от живущите излизат с колите си сутрин, за да отидат на работа, а вечер не могат да намерят къде да спрат, тъй като паркоместата са заети от фирмени или други автомобили, които остават в квартала през нощта, когато зелената зона не важи. "Ще преговарям с Центъра за градска мобилност дали е възможно да се случи 24-часова зона", обясни Илиев. Засега обаче от общинското дружество са против такава идея, тъй като трудно може да се контролира паркирането нощем, а това би изисквало и допълнителен ресурс. Друга идея на кмета е да се въведе такса "нощуване" за автомобили, които не са на живущи района, а искат да останат там вечерта.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички