Синдикалист с тежка прогноза, очаква стачки и недоволство

Минималната заплата трябва да стане между 840 и 1000 лева, смята Ваня Григорова

Синдикалист с тежка прогноза, очаква стачки и недоволство | StandartNews.com

Започнала е подготовка за стачка в столичния градския транспорт. "Имаше обещание за 10% увеличение на заплатите, но вече се разбра, че няма да се изпълни, затова във всеки един момент София може да остане без градски транспорт", предупреди пред НоваНюз икономистката от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

"Работещите в мините също са в стачна готовност. Заплатите им не са увеличени, няма как да разчиташ на тези хора, а да държиш парите им по-ниски отколкото инфлацията ги обезценява", подчерта Григорова.

Според нея е много странно някой да говори, че няма да имаме проблеми, ако не се договорим с руската страна. По нейните думи много индустрии работят с газ и няма как да го заменят с електричество. "Химическата индустрия, стъклопроизводството, ТЕЦ-овете са такива примери. В Запада има и много газифицирани печки. Ударът ще бъде толкова голям, че никой не се наема да каже каква ще е скалата на труса", сподели тя. И допълни, че без ТЕЦ Марица няма как да има електроенергийна сигурност за България.

"На музейните работници беше обещано, че с актуализацията ще бъдат увеличени парите им. Вместо 12 млн., които бяха обещани, сега залагат 3,8 млн. лева. Това е отстъпление от поети задължения", категорична е Григорова. И уточнява, че 10% е средният ръст на инфлацията в сравнение с миналата година.

"Минималната заплата трябва да стане между 840 и 1000 лева в зависимост от базата на изчисление. Говорим за една сума, водим и преговори и за диференцирани заплати по сектори, но засега нямаме напредък", разкри Ваня Григорова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай