Синдикалист: Данъчната ни система е несправедлива

Разговорът за данъчната политика е по-широк – да преструктурираме цялата данъчна система

Синдикалист: Данъчната ни система е несправедлива | StandartNews.com

„Разговорът за данъчната политика е далеч по-широк – не да намалим този или онзи размер на ДДС, а да преструктурираме цялата данъчна система и да я направим по-справедлива, тоест да облагаме всички субекти съобразно техния принос в общия брутен продукт и в по-голяма степен тези, които дават повече, разбирайте корпорациите“. Това заяви пред БНР Пламен Димитров, председател на КНСБ.

„Данъчната система в България е една от най-несправедливите в Европейския съюз, косвените данъци са около 2/3 от общите данъчни приходи, тоест най-несправедливите данъци са най-големи. Въпросът е дали те могат да бъдат намалявани, преди да бъдат увеличавани останалите данъци. Общото данъчно изземване и допълнителните приходи са около 35%, а в Германия - около 40% от БВП. ДДС е един от най-големите елементи на данъчните приходи“, допълни Димитров.

„Нашето предложение е да въведем необлагаем минимум върху доходите. Аз съм силен скептик, че дори да бъде намелен ДДС върху хляба и лекарствата, тези стоки ще получат трайно намаление на цени, защото това не може бъде контролирано“.

Според Пламен Димитров цените могат да паднат, ако значимо и едновременно се намали целият размер на ДДС по цялата верига – „с около 5-процентни пункта, което означава, че от сегашните 20% общата ставка да стане 15%“.

„Тогава няма как пазарът да реагира по различен начин, освен да намали цените на всички стоки и услуги, които се облагат с ДДС“.

По думите на Димитров България е между първите пет държави в ЕС по размер на сивата икономика и по отношение на недекларирания труд.

„За да оценим някакво предложение, независимо доколко е сериозно, то трябва да имаме ясна диагноза за състоянието на нещата. Българската данъчна система е изключително деформирана. Тя е изключително антиевропейска. Тя е основен фактор за неравенствата в България, а те са най-високи в Евросъюза“, коментира Мария Желязкова от Европейската антибедност мрежа и допълни:

„Смятам, че предложението за намаляване на ДДС, за диференцирана ставка на ДДС на основни стоки и услуги, е много малка, но стъпка в добра посока… Ясно е, че в много сфери е ясно, че трябва повече плащане. Това е свързано с реструктуриране на данъчната система. Това не отменя факта, че диференциране на ставката за ДДС за основни стоки, би балансирало много слабо огромния натиск на косвените данъци в страната, които са прообедняващ механизъм“.

На въпрос за обществената летаргия на фона на политическите предложения за намаляване на ДДС, Желязкова отговори: „Летаргията е обоснована, хората нямат доверие дали въобще това ще се случи. Разчетите не са ясни как това ще допринесе за благосъстояние и солидарност. Много от действията са в други посоки. Хубаво е да се свали цената на хляба, но чуваме и противоречиви предложения, че дребните производители трябва да излязат на либерализирания енергиен пазар, което от друга страна ще увеличи тази цена. Основният оптимизъм е „гласуване с краката“, Терминал 2, напускане и съответно демографската картина, в която сме се озовали“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай