„Син език” уби 1030 животни в Пиринско

„Син език” уби 1030 животни в Пиринско | StandartNews.com

Благоевград. 1030 са мъртвите животни до момента в Пиринския край, покосени от болестта „син език". Най-засегнати са общините Гоце Делчев, Гърмен и Сатовча.

56 са доказаните огнища на заболяването. Областна дирекция по безопасност на храните - Благоевград за пореден път настоя пред кметовете на общините да съдействат за определяне и узаконяване на места за загробване на животни, които да бъдат на разположение при епизоотии сред четириногите.

„В труднодостъпните места екарисажната кола не стига и стопаните на умрели от болестта „син език" животни не могат да получат документ, с който да кандидатстват за обезщетяване", уточни директорът на ОДБХ д-р Михаил Бащавелов на проведено в сряда заседание при областния управител на Благоевград Димитър Димитров. Едно от условията за получаване на обезщетения за умрели от „син език" животни е представяне на екарисажна бележка или документ от комисия за загробване в узаконени трупосъбирателни ями. Към момента с подобно място разполага единствено община Благоевград, посочи д-р Бащавелов и пое ангажимент да настоява за увеличаване курсовете на екарисажните коли, обслужващи региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай