Силно участие и енергия за промяна сред гражданските инициативи в образователния сектор

Благодарение на „Ти и Lidl за по-добър живот“, до момента са финансирани над 43 образователни проекта

Силно участие и енергия за промяна сред гражданските инициативи в образователния сектор | StandartNews.com
  • Благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България - „Ти и Lidl за по-добър живот“, до момента са финансирани над 43 образователни проекта

Живеем в динамичен свят на промени и нови технологии. Това налага нашата бърза адаптация към развиващите се тенденции, свързани със съвременната форма на образование и учене чрез преживяване. Всичко в забързаното ни ежедневие вече се основава на знанието и на способността ни да го усвояваме и прилагаме в променящите се условия. От друга страна, предизвикателствата пред образователния сектор значително се увеличиха, в следствие на социалната изолация, породена от COVID-19 и новата действителност за много учители и ученици, наречена дистанционно обучение.

Съзнавайки нарастващите предизвикателства, гражданските организации демонстрираха енергия и желаниe за промяна чрез множество проекти, насочени към обогатяване на общуването с децата, методи за по-пълноценно образование, дейности на открито, както и към обмисленото и разумно използване на технологиите като образователен похват.

Пример за подобен проект е „Нашите часове“ на сдружение „ИМКА“ от град Габрово, който цели да внесе позитивна промяна във взаимоотношенията между учители, ученици и родители, преодолявайки някои от негативните въздействия след дистанционното обучение по време на пандемията. Дейностите на проекта са достигнали до 200 родители, 30 учители и над 250 ученици от 8-ми до 10-ти клас от Национална Априловска гимназия и Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев” в Габрово. Благодарение на проекта, младежите и техните преподаватели са се запознали с нови методи и начини да се сближат в училище и извън него, да бъдат по-отговорни и ентусиазирани, чрез което доказано постигат много по-добри резултати в учебния процес.

За четири години „Ти и Lidl за по-добър живот“ е подкрепила общо 43 проекта на граждански организации в сектора на образованието. За сравнение, това е двойно по-голям брой получени и одобрени проекти спрямо другите области като околна среда и култура и историческо наследство, при които общият брой се равнява на 19 и 20 проекта за същия период на провеждане на инициативата. Тенденцията за интереса и силата на гражданската енергия в посока образование се затвърждава и в текущото пето издание на инициативата, в която бяха получени най-много кандидатури в тематична област образование - 43 от общо 75 проекта. В момента тече етап на оценяване на проектите и печелившите в трите области предстои да бъдат обявени през октомври.

"Ти и Lidl за по-добър живот" се стреми да помага на хората в различните региони от страната да водят по-качествен и пълноценен начин на живот, като подкрепя проекти в три ключови области: образование, култура и историческо наследство и околна среда. За четирите издания на инициативата от 2017 г. насам тя успя да набере фонд от 715 000 лв. и да финансира 96 проекта на граждански организации от цялата страна. За същия период, Лидл България дарява общо над 330 000 лв. на граждански организации в област „Образование“, които са достигнали до близо 110 000 души в цялата страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай