Щонов: Увеличаването на цената на тока ще стабилиза пазара

Щонов: Увеличаването на цената на тока ще стабилиза пазара | StandartNews.com

София. "Сектор „Енергетика" е в изключително тежко състояние", заяви служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

Щонов заяви, че натрупаният в НЕК дефицит е приблизително 3 млрд. лв., като 1,5 млрд. лв. от тях са заради проекти като "Цанков камък" и АЕЦ "Белене", а останалите задължения са породени от дисбаланс. Според Щонов, увеличаването на цената на тока с 10% е наложителна стъпка към стабилизирането на пазара, предаде Фокус.

"Като вземем дефицита от 900 млн. лева и ако не се покрие след 1 година, задълженията ще бъдат с 1 милиард лева повече. Останалият дефицит от 700 милиона лева също трябва да се покрие. Слънчевите централи продават на много висока цена – на тях се дължи около 500 милиона лева дефицит. Имаме и производители, които произвеждат електроенергия на по-ниски цени, като там има излишък от 350 милиона лева", обясни Щонов.

По думите му, са набелязани мерки, които следващите месеци ще бъдат приложени. „Опитваме се да балансираме ситуацията. Една от мерките е относно заводските централи, които продават защитена електроенергия, а за собствени цели купуват електроенергия от свободния пазар. Това е несправедливо, защото ако произвеждаш електроенергия, трябва да използваш своята собствена", уточни Щонов.

Той посочи още, че активно работят по повишаване активния потенциал на ДКЕВР. „Ние като служебно правителство имаме известно ограничение в преговарянето с американските електроцентрали. Надяваме се да има приемственост и следващото правителство да продължи работата ни. Американските централи имат договори за 15 години и ще имат срок на живот от 50 години. Този договор може да се разсрочи и да се облекчим", каза още Васил Щонов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай