Ще покажем на младите, че имат бъдеще и у нас

Ще покажем на младите, че имат бъдеще и у нас | StandartNews.com

И аз започнах като стажант в банката, за 12 г. станах директор, казва Цветанка Минчева

Доброто образование в чужбина дава предимство за работа в България

С нашите успехи трябва да бъдем модели за младежите

Стажовете трябва да са всяка година

Търсим сътрудничество между бизнеса и образованието

Цветанка Минчева е член на управителния съвет на УниКредит Булбанк и директор банкиране на дребно. Тя е сред основателите на Съвета на жените в бизнеса в България, който активно работи за задържането на способните млади хора у нас.

- Госпожо Минчева, какво прави Съветът на жените в бизнеса, за да останат младите хора в България и да търсят тук реализацията си?
- Съветът на жените в бизнеса е неправителствена организация, която има около 50 члена, представители на различни индустрии. Изключително сериозна "сбирка" от дами, които ръководят приблизително 10% от брутния ни вътрешен продукт. Основният приоритет на съвета е да подпомага въвеждането на добри практики за развиването на младите хора в България. Друга част от нашите инициативи е подпомагането на жени на средни мениджърски позиции, предприемачи и представителки на малкия и на микробизнеса, за да имат шанс да се развиват в кариерата си. В тези две основни направления са и инициативите, в които работим. Първата инициатива, с която съветът придоби популярност, е Лидерската академия, насочена към дами на средни позиции или собственички на малък бизнес, които да минават през лидерско обучение. Тя е под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Програмата продължава една година и има 6 модула, което им позволява да работят за собственото си развитие. Участничките във второто издание на академията се дипломираха преди около седмица, след няколко дни предстои обявяването на кандидатстването за третото издание, т. е. това е вече едно устойчиво във времето начинание. През програмата преминават около 40 участнички на година и интересът е много голям - за второто издание имахме 200 кандидатки и чрез много стриктен подбор избрахме 40-те участнички. Обучението е безплатно, лекторите работят на доброволни начала. Те са от УниКредит Булбанк, SAP и други компании, чиито служители участват в съвета. Пак сред тези хора се избират т. нар. рол модели, които се срещат с момичетата, предават им своя житейски и професионален опит и влизат в ролята на ментори. Така се създават много трайни взаимоотношения.
Другата основна инициатива, по която се работи, е развитието на младите хора и тяхното задържане в България. Ние искаме държавата и бизнесът ни да се развиват успешно, а младите хора са ключови това да стане факт. Имаме много успешни младежи, които учат в чужбина и имат страхотни резултати. Нашата цел е да им покажем, че има възможности за реализация и в България и много пъти тези възможности дори са по-добри, отколкото в някои развити икономики, тъй като в момента у нас се изграждат проекти, които могат да бъдат много по-иновативни.
- Имат ли интерес младежите към инициативите на Съвета на жените в бизнеса?
- Членовете на съвета обединяват в една обща платформа отделните си стажантски програми, която се нарича "Оставаме в България" и дават възможност на млади хора да кандидатстват с иновативни проекти и идеи, които да бъдат подбрани от жури и да получат награди от компаниите на съвета. Тази стажантска програма е под патронажа на евродепутата Ева Паунова. Мира - участничката, която м. г. спечели конкурса, беше на стаж в УниКредит Булбанк и написа есе "Моите първи стъпки в кариерата". Наградата й включваше посещение в Европарламента в Брюксел, придружавана от Ева Паунова. Тази година са включени още три нови категории, по които може да се кандидатства с проекти. Ще има и повече награди от членове на съвета. Всички победители ще имат възможност за стаж в нашите компании и ще имат досег с реалния бизнес, ще видят как се случват нещата на практика. В УниКредит Булбанк имаме около 300 стажанти всяка година и около 30% от тях започват работа при нас. Аз самата съм започнала през 2001 г. като стажант в банката и мога да потвърдя, че това е един от най-успешните начини за формиране на кариера. За около 12 г. успях от стажант да стана директор на дирекция и член на УС. Аз съм завършила в Италия, и ако бях останала да работя там, най-вероятно нямаше да имам тази успешна кариера, която имам в България. Това е един от примерите, който се опитваме да дадем на младите хора - че някой път си заслужава да останат тук, защото уменията, които те имат с обучението зад граница, представляват за тях конкурентно предимство в страната. УниКредит участва от няколко години на международните изложения за студенти, които учат в чужбина, за да се представят възможностите за работа в България. Усилията ни са насочени към студенти, които учат в чужбина и такива, които завършват в България, възможности има и за едните, и за другите. Това е засегнато и в дейността на Съвета на жените в бизнеса.
- Какво биха искали още младите, което може би ще бъде цел на работата на съвета в бъдеще?
- Изключително важно е да се говори много на тази тема и да се споделят успешните примери. Защото в реалния бизнесживот ние виждаме много успешни примери за това как се постига възможност за развитие в България, но не до всички млади хора достига тази информация. Това е и нашата роля в съвета - да бъдем модели, да споделяме нашия опит с младите хора, за да им покажем, че това е възможно. И те да ни повярват, че си заслужава да го направят. Другото нещо, което правим, е да бъдем близо до образованието, така че то да подготвя хора, от които бизнесът има нужда. Важно е те да се подготвят докато са в университета, а защо не и преди това - в специализираните средни училища, в средното образование. Това е една от посоките, в която обединяваме усилията си заедно с другите индустрии, представени в съвета - да търсим по-близко сътрудничество между бизнеса и образователната система, така че ние да подпомагаме с практически умения процеса на образованието, а от друга страна - да има възможност да се изясняват на младежите още от съвсем ранен етап възможностите за тяхното позициониране на работния пазар в България.
- Достатъчно качествено ли е образованието у нас, за да подготви хора, които вие по-лесно да поемете и да ориентирате?
- Изключително важно е да се работи в тесен синхрон и да се дава и практически поглед върху нещата. Има развитие в тази посока, но все още има и какво да се направи. Затова работим тясно с различните институти, проведохме няколко срещи, за да намерим правилния подход за съвместна работа. Практическият опит е важен за правилното позициониране и стажантските програми са такъв инструмент. Не е задължително това да се прави в последната година от следването, даже тогава вече е късно. Стажовете трябва да се правят всяка учебна година. А може и след средно образование, за да може поетапно да се придобиват практически и други умения.
- Банкирането на дребно ли е секторът, който ще издърпа кредитирането към по-активно развитие?
- В момента има много инструменти, чрез които централните банки се опитват да стимулират кредитирането. Пример за това са негативните лихвени равнища, поддържани от ЕЦБ. Това обаче не е единственият фактор, който движи намеренията на клиентите да теглят кредити, особено в бизнеса, а е свързано с цялостното усещане за стабилност, за бъдеще, за предвидимост на икономиката. Това важи особено за малките фирми. Клиентите са внимателни, много добре проучват ситуацията и възможностите, преди да се ориентират към кредит. Не тръгват към банката само заради това, че се дават пари на ниска цена. Видно е на пазара, че ценовите условия за кредитиране са по-изгодни отпреди една-две години, но това не стимулира обемите. При нас в малкия бизнес един от основните двигатели са европрограмите, предимно "Конкурентоспособност". Извън тях броят на инвестиционните проекти не е голям.
- При кредитите за физически лица не е ли по-голямо раздвижването?
- Така е. При ипотечните кредити това е повлияно от промяната в нормативната база - преди година и половина беше премахната таксата за предсрочно погасяване на заемите за дом, което повлия сериозно пазара, но главно междубанковия, защото хората предприеха рефинансиране на старите си кредити, започнаха да се местят от банка в банка в търсене на по-изгодни условия, а не да теглят нови ипотечни кредити. Въпреки че преместването на един кредит от една банка в друга не е свързано само с цената за предсрочно погасяване, а с нотариални и други такси и човек, като си смени банката, променя и други услуги. Нещата се оказват не толкова прости. Забеляза се и известно раздвижване на пазара на имоти, свързано с резкия срив на лихвите по депозитите. Това са двата фактора, които основно раздвижват ипотечния пазар. Потребителските кредити в последните 2 г. устойчиво растат, макар и не с много.
- Как се държат клиентите, които сега кандидатстват и вземат кредити?
- Клиентите са много внимателни, средната сума на изтеглените кредити не нараства във времето, т. е. избягват да задлъжняват прекомерно. Внимателно се подбира и финансиращата банка, гледат се под лупа условията. Клиентите се интересуват, сравняват оферти на няколко банки. В пазар с почти нулеви лихви по депозитите е нормално да излязат на преден план други възможности за инвестиране на свободните средства. Това изисква допълнителни познания на клиентите. На нашия пазар обаче все още по-нови и различни продукти трудно проникват - те са под 1% от пазара. Докато средно за Европа този показател е поне около 30-тина процента. Затова очакванията са да се развием именно в тази посока. Тази седмица в УниКредит Булбанк ще имаме конференция на тази тема с наши клиенти. Валерия Стойкова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай