Понеделник,

Шок с търсенето на апартаменти и цените на имотите в София

От: Рачо Рачев -
11243
Шок с търсенето на апартаменти и цените на имотите в София
A
A
A

За една година търсенето на апартаменти в София се е увеличило с 30%, а цените на тези имоти са нараснали с 12 на сто. Това е причина да се мисли за имотен бум по време на ковид кризата.

"Много са причините и те са обективни, точно заради това не може да се говори за балон, който да очакваме да се спука. През последната година цените са нараснали с 11% за София, но това е едно плавно покачване. Така се случва от 2018 година насам. Дори ако проследим един по-дълъг период от 6 години – общо покачването е с 46 процента. А с 63% са нараснали цените през период, който ние определяме като "балон" - 2006-2008 година", каза пред телевизия "България он еър" мениджърът на Имоти.нет Снежана Стойчева.

Тя подчерта, че в Пловдив положението е сходно като в София – цените сериозно са нараснали.

"Интересно е, че са нараснали цените на къщите. Интересът към тях е желанието на млади хора да живеят в екологична среда, да отглеждат децата си на чист въздух. Свързан е с огромното желание на българина да живее по-добре, по-комфортно. До дискусията, която направихме миналата седмица, си мислех, че лихвите по ипотечното кредитиране, които са ниски и все повече падат, е една от основните причини за покачването на сделките. Но не най-важната. Има друга причина – това са спестяванията, депозитите на българина. През последните години те са се увеличили с 20 млрд. Говорим за 60 млрд. депозити в началото на годината. Има по-засилен интерес към по-големи жилища. Има спад в наемите, както и в тяхното търсене. Има много свободни имоти. Около 20% са освободените", допълни Стойчева.

По думите ѝ през последните 5 години доходите на домакинствата са нараснали с 35%.

Попитана как се е променил профила на купувача, тя отговори: "Това, което "Пощенска банка" внесе като информация за хората, които ползват кредити, предполагам, че това са млади хора до 40 години – семейства, висше образование, добра доходност. Банките внимават на кого отпускат кредити, не е така безразборно, както беше през 2006 година", посочи мениджърът на Imoti.net.

И добави, че имотите "на зелено" винаги крият риск. "Купувайки имот на зелено, подписваме договор, който е на добра воля. Не ставаме собственици на нищо, той не дава никаква гаранция. Но е предпочитано като вариант, защото е по-евтино. Когато излезе Акт 16 – един имот се продава с 20-30% отгоре. Експертите, с които те говорят, казват, че до 2023 година такъв ще бъде ръстът. Но има други финансови експерти, които смятат, че може да сме в 18-годишен цикъл и това нарастване може да продължи и след 2024 година. Но в момента има обективно търсене за този ръст, а то е много повече от предлагането", категорична е Снежана Стойчева.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички