Сряда,

Шок! Експерт предрече 3,50 лв. за литър бензин

От: СТАНДАРТ -
Шок! Експерт предрече 3,50 лв. за литър бензин
A
A
A

3,50 лв. може да стане бензинът у нас в следващите две години. Шоковата прогноза направи Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. Причината според него е в нова зелена регулация на ЕС, която залага на увеличаване на акциза.

Пред bTV Бенчев сподели, че в ЕК се обсъжда ново увеличение на акциза през следващите 2 години, като това ще доведе до поскъпване с 1 лев от сегашните пазарни стойности на горивата на дребно.

При стойности на най-масовите горива у нас около 2.30-2.40 на литър може да се предполага, че при промяна на акциза нагоре, цените по бензиностанциите ще достигнат до около 3.50 лева/литър, особено при поскъпване на петрола.

Бенчев отбеляза и друг фактор, който ще води към увеличение на цените. От началото на следващата година започва смесване с нов биокомпонент, който е 2-3 пъти по-скъп от сега използвания, което също ще се отрази на цените на горивата.

В близка перспектива Бенчев смята обаче, че цените ще запазят сегашните си нива.

Ако курсът на суровия петрол се задържи на нивата, на които е в момента, то със сигурност и цените на горивата ще останат такива, каквито са на бензиноколонките днес, каза той.

Бенчев добави, че в момента България е с най-ниските цени на горива в ЕС и на четвърто място изобщо в Европа, макар и само за месец бензинът у нас да е поскъпнал с 9 стотинки, а разликата в цената на дизела между месеците юни и август да е около 13-14%.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички