Шефът на Топлофикация предупреди за драстичен скок на парното

Столичани няма да останат без топла вода и отопление въпреки дълговете на дружеството, увери Александър Александров

Шефът на Топлофикация предупреди за драстичен скок на парното | StandartNews.com

Не, столичани няма да останат без топла вода и парно, въпреки дълговете на дружеството. Ние сме структурирани заедно с „Булгаргаз” като специални компании – според лиценза на „Булгаргаз”, прекъсването на газоподаването е невъзможно. По никакъв начин ние не можем да си позволим прекъсване на топлодаването. Това каза изпълнителният директор на „Топлофикация София” Александър Александров.

Възможно е увеличението на цената на парното и топлата вода от януари, 2022 година да е много над 20%, което сега виждаме, призна обаче Александров.

"Ако имахме възможност, щяхме да платим веднага на „Булгаргаз”. Няма как да съберем 131 млн. лева до 25 октомври, за последния месец имаме фактури само за 13 млн. лева, обясни Александров, но добави, че всяка седмица подопечното му дружество превежда между 8 и 10 млн. лева на "Булгаргаз". И добави, че се търси държавна помощ, като се надява скоро на позитивна новина.

В момента купуваме газът за 100 единици и продаваме за 50. Винаги е било така, макар и с доста по-малка разлика, но сега тя е огромна, оплака се Александров пред bTV. И представи графика, че от началото на тази година дружеството има 108 млн. лева недовзет приход, като според графиката КЕВР определя цена на мегаватчас за дружеството от малко над 97 лв., а всъщност на свободния пазар цената е над 198 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай