Събота,

Шефът на БНБ с предупреждение за еврото и призив към властта

От: Агенция Срандарт -
19591
Шефът на БНБ с предупреждение за еврото и призив към властта
A
A
A

Гуверньорът на БНБ Димитър Радев предупреди, че от динамиката на политическите събития у нас зависи дали България ще влезе в еврозоната в индикативния срок от януари 2024 година:

"Целият процес на присъединяване към Еврозоната в много голяма степен е функция на политическия процес. Ние имаме сериозна промяна в този процес от вчера. За това много е важно как този процес ще се развие оттук нататък. Това може да ускори или да забави въвеждането на еврото в България", каза Димитър Радев, предава БНР. Той обърна внимание, че заради събитията от миналото лято страната ни е скъсила сроковете, в които трябва да се подготви за въвеждането на единната европейска валута.

Необходимо е приемането на 100 законодателни текста, включително и Закон за приемането на еврото. Заради динамиката на политическите събития миналата година обаче, процесът е много забавен и сега трябва да се случи в рамките на 18 месеца, добави той: 

"Аз не искам да бъда саркастичен или критичен, но ние не може да си позволим на всеки три месеца да актуализираме бюджета. Това ще ни разстрои тотално работата. Ние вече сме в бюджетната процедура за следващата година. Говоря за Централната банка и предполагам, че същото, доколкото имам информация, а аз имам такава информация, важи и за търговските банки", заяви гуверньорът Димитър Радев, който участва в съвместно заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по европейски въпроси, които обсъждат законопроект за одобрение на Националния план за въвеждане на еврото.

След това бюджетната комисия ще обсъди и актуализацията на бюджета, след като отхвърли искането на ГЕРБ точката да отпадне от дневния ред.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички