Шефът на БНБ с предупреждение за еврото и призив към властта

Необходимо е приемането на 100 законодателни текста, включително и Закон за приемането на еврото

Шефът на БНБ с предупреждение за еврото и призив към властта | StandartNews.com

Гуверньорът на БНБ Димитър Радев предупреди, че от динамиката на политическите събития у нас зависи дали България ще влезе в еврозоната в индикативния срок от януари 2024 година:

"Целият процес на присъединяване към Еврозоната в много голяма степен е функция на политическия процес. Ние имаме сериозна промяна в този процес от вчера. За това много е важно как този процес ще се развие оттук нататък. Това може да ускори или да забави въвеждането на еврото в България", каза Димитър Радев, предава БНР. Той обърна внимание, че заради събитията от миналото лято страната ни е скъсила сроковете, в които трябва да се подготви за въвеждането на единната европейска валута.

Необходимо е приемането на 100 законодателни текста, включително и Закон за приемането на еврото. Заради динамиката на политическите събития миналата година обаче, процесът е много забавен и сега трябва да се случи в рамките на 18 месеца, добави той: 

"Аз не искам да бъда саркастичен или критичен, но ние не може да си позволим на всеки три месеца да актуализираме бюджета. Това ще ни разстрои тотално работата. Ние вече сме в бюджетната процедура за следващата година. Говоря за Централната банка и предполагам, че същото, доколкото имам информация, а аз имам такава информация, важи и за търговските банки", заяви гуверньорът Димитър Радев, който участва в съвместно заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по европейски въпроси, които обсъждат законопроект за одобрение на Националния план за въвеждане на еврото.

След това бюджетната комисия ще обсъди и актуализацията на бюджета, след като отхвърли искането на ГЕРБ точката да отпадне от дневния ред.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай