Сряда,

Шефът на "Булгаргаз" за скока на цените: Няма политически интриги

От: Агенция Стандарт -
297
Шефът на "Булгаргаз" за скока на цените: Няма политически интриги
A
A
A

Няма нито преднамереност, нито политически интриги в увеличението на цената на природния газ, заяви в "Още от деня" изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов. Компанията ценообразува сългасно наредба 2, утвърдена от КЕВР през 2013 г. Там е ясно разписано как точно се ценообразува и кои компоненти влизат в цената.

"Съхранението и добивът се определят още през март месец от оператор и има план, който стриктно се следва до началото на отоплителния сезон. Добивът започва с началото на отоплителния сезон и завършва на 31 март следващата година", обясни Николай Павлов.

"Булгаргаз" е 100 процента държавно предприятие, чийто краен принципал е Българският енергиен холдинг, тоест, крайният собственик е Министерството на енергетиката, подчерта изпълнителният директор.

С мораториума се замразяват цените на топлинната енергия и топлофикациите ще закупуват газ на по-висока цена, а реално ще продават топлинната енергия, произведена от този газ, на много по-ниска цена.

"Ще се появи една ликвидна дупка, тоест, безпаричие", обясни Павлов.

"Булгаргаз" внася заявление 20 дни преди началото на доставката, тоест, на 10 декември е внесено заявление, в което са отразени количествата и цените, които са по договори. Има голямо нарастване на т.нар. "хъбов индекс" за доставка, уточни Павлов.

Той потвърди, че има писмо от Азербайджан във връзка с проектоцените на азерския газ. То е получено в "Булгаргаз" на 24 декември и е изпратено до всички институции, които не попадат в забраната за предоставяне на информация. До него имат достъп и Министерският съвет, и БЕХ. Павлов заяви, че няма представа как информацията е изтекла в публичното пространство.

"В писмото, доста остро писмо, пише какви действия трябва да предприеме Булгаргаз за ограничаване на разпространяването, ние сме сигнализирали и ДАНС, за да се види по какъв начин е стигнало това писмо до тези хора", обясни Павлов

Азерският газ трябва да се доставя чрез гръцко-българския газопровод, който обаче не е завършен. Синьото гориво не може да преминава през турската връзка, защото доставчикът има задължения единствено към гръцката страна.

"Булгаргаз" не отговаря за построяването на интерконектори, категоричен е изпълнителният директор.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com