Вторник,

Шефовете на НАП и Митници се похвалиха с по-тлъста пица

От: Иван Ангелов, кадър БНТ -
1312
Шефовете на НАП и Митници се похвалиха с по-тлъста пица
A
A
A

 

Събираемостта на приходите към 17 март е в размер на 6,4 млрд. лева, като от тях 752 милиона са събрани повече отколкото миналата година за същия период. ДДС е събран в рамките на 211 милиона лева повече в сравнение с 2022 г. Това съобщи пред БНТ директорът на НАП Борис Михайлов (вдясно на кадъра).

"Много по-голяма е събираемостта от миналата година, но все още нямаме бюджет за тази година и няма план. Спрямо миналата година ние сме много по-добре, със 752 милиона в повече. Цифрите са това", уточни Михайлов.

За 2022 г. приходите на Агенция "Митници" бяха рекордни - близо 13 милиарда и 400 милиона лева, което дава над 42% приход в държавния бюджет, заяви шефът на агенцията Павел Геренски.

"Към днешна дата имаме с почти пълна увереност крайните резултати за първото тримесечие на годината и спрямо тримесечието на миналата година приходите на агенцията са с 500 милиона лева повече. Това категорично опровергава определени спекулации, че администрацията не работи или че не събира приходите", посочи Геренски.

По думите му половината от приходите на Агенция "Митници" се генерират от събрания от агенцията акциз. Ставките върху акцизните продукти като цигари, алкохол и енергийни продукти са специфични, т.е. върху физическите обеми освободени за потребление стоки, а не върху стойността. Няма влияние на инфлацията и ставките не са променяни през последните 5 години и затова приходите се дължат на по-висока събираемост, допълни Геренски.

Той даде пример с цигарите, където има ръст за последните 3 години увеличаване на количествата, освободени за потребление във физическо изражение.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com