Ще стигне ли бензинът 4 лв. за литър? Отговаря експерт

Ако няма санкции за руския петрол, цените му ще се стабилизират до сегашните нива

Ще стигне ли бензинът 4 лв. за литър? Отговаря експерт | StandartNews.com

За момента няма фактори, поради които цената на горивата да доближат 4 лв. за литър, обяви пред Нова телевизия Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Ако цените тръгнат надолу, това ще се отрази и на колонките, но към настоящия момент не се вижда такава тенденция, стана ясно още от думите на Бенчев.

Според него се очаква в следващите 4-5 месеца цената да бъде стабилна. „Очакваме дори след това да няма голямо поскъпване, но да се надяваме, че дотогава и кризата в Украйна ще получи някакво решение”, добави той.

„Цените на горивата тръгнаха леко надолу през последните дни, но днес отново барелът за „Брент” е на 108 долара. Тези 120 долара, които видяхме покрай кризата в Украйна, така и не се отразиха на цените в България, т.е. ние не можем да свалим цена, която не сме качили”, отбеляза още Светослав Бенчев.

„В Румъния цените на дизела достигнаха до около 3,70, а в Гърция бензинът беше около 4,20 лв. за литър”, добави той.

„Когато погледнем цените на едро, без данъци и такси, по справки на Европейската комисия, се оказва, че те са доста ниски. Българските са едни от най-ниските, а често и най-ниските. В Европа всички рафинерии отговаряме на едни и същи изисквания. Няма как разликата да бъде много голяма”, смята Бенчев.

Според него, ако се сравнят производствените цени в ЕС, както и тези с данъци и такси, „ние сме на чудесни нива спрямо ситуацията в момента в Европа и на Балканите”. „И в Румъния, и в Гърция цените са по-високи”, отчете експертът.

„Ако няма санкции за руския петрол, цените му ще се стабилизират до сегашните нива. Ако има, те със сигурност ще се повишат”, предупреди Светослав Бенчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай