Неделя,

Ще спечелим или ще загубим от въвеждането на еврото? Спорят експерти

От: Стандарт -
4024
Ще спечелим или ще загубим от въвеждането на еврото? Спорят експерти
A
A
A

"Ние вече сме въвели еврото, левът е фиксиран за еврото. С всички условности държавите в еврозоната са с по-голям капацитет, има проблеми, политиката на Европейската центрана банка не е най-добрата. Еврозоната няма само икономически измерения, има повече от един смисъл, участието е и с политически измерения". Това каза в „Твоят ден“ по NOVA NEWS Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите.

"Има разлика дали стоиш отстрани и нямаш достъп до взимането на решения. В еврозоната режимът е един, извън него - друг. Има възможност да си част от институцията и ако има какво да кажеш, можеш да го направиш", смята той.

Според Дацов няма доказателства за висока инфлация след приемане на еврото, като се изключи войната в Украйна.

"Това е въпрос за пътя на България, излишно е да има референдум по този въпрос, защото с влизането ни в ЕС ние сме приели, че ще приемем еврото", категоричен бе Любомир Дацов.

"България няма какво да спечели от влизането в еврозоната, приемането на еврото не означава по-ниска инфлация. След като се вдигнат и лихвите, ще се забави икономическият растеж. Предстои криза в еврозоната", заяви Георги Вулджев, икономист.

"Има данни, че някои държави, които са се присъединили към еврозоната, са с повишаване на инфлацията. Има такъв риск и у нас и не трябва да се подценява", добави той.

"Станем ли част от тази общност вече няма да имаме възможност за самостоятелни решения, ще станем още по-зависими", казва Георги Вулджев.

За него по такъв въпрос трябва да има референдум.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички