Ще променят Кодекса на труда, няма да пишат нов

Няма да се пише нов Кодекс на труда, а работна група ще излезе с предложения за изменения в сега действащия - това стана ясно на свикана от социалния министър Бисер Петков лидерска среща между КНСБ, Конфедерацията на труда „Подкрепа“ и работодатели...

Ще променят Кодекса на труда, няма да пишат нов | StandartNews.com

Няма да се пише нов Кодекс на труда, а работна група ще излезе с предложения за изменения в сега действащия - това стана ясно на свикана от социалния министър Бисер Петков лидерска среща между КНСБ, Конфедерацията на труда „Подкрепа“ и работодателските организации. Намеренията са проектът за промени в Кодекса да бъде внесен в Министерския съвет до 31-ви март.

Преди дни Българската стопанска камара поиска стартиране на обществени дебати за съществени промени в Кодекса. Синдикатите обаче не са съгласни с драстични поправки в закона. Социалното министерство също е подготвило промени, част от които срещат синдикално недоволство. Очаква се синдикатите да предложат на министър Петков към парламента да тръгне проект за промени в Кодекса на труда само с текстове, по които се постигне компромис.

Жасмина Саръиванова от стопанската камара заяви пред БНР: „Това, което налага тези промени, е, че първо голяма част от Кодекса на труда е доста архаичен. В днешно време с всички предизвикателства, с глобализацията, с новия тип икономически, социални отношения няма как да не се преразгледа, да не се направи един нов прочит“. Саръиванова допълни, че предложенията не са „кабинетни".

Сред исканията на работодателската организация е облекчаване на реда за изчисляване на сумирано работно време, отпадане на забраната за полагане на извънреден труд, прецизиране на условията за ползване на отпуск по майчинство и по-гъвкави условия за почасова заетост.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ обаче изрази опасения, че това, което се предлага, не е в интерес на работниците. Едно от предложенията на Стопанската камара е т. нар. трудов договор с нулеви часове. Григорова коментира:

„Работникът е резервиран от работодателя, но не му е гарантирано нито заплащане, нито някаква заетост. Работодателят може да му се обади тази вечер и той трябва да бъде на работа утре сутрин в 7 часа, но човекът не живее и не покрива сметките си само в деня, в който бива повикан“.

„Още преди няколко месеца БСК заяви, че започва да пише нов кодекс на труда“, заяви Григорова и допълни, че социалният министър действа в услуга на работодателите, а предлаганите промени нямат единен дух.

„Това, което работодателите не успеят да прекарат през работната група, те ще го прекарат при обсъжданията в Народното събрание“, каза Григорова и допълни, че синдикатите се съмняват доколко трудов кодекс, написан от работодатели, ще е в интерес на работниците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай