Понеделник,

Ще поскъпне ли хлябът?

От: Стандарт -
329
Ще поскъпне ли хлябът?
A
A
A

Очаква се да се случи икономически парадокс - богата реколта и високи цени на суровината за хляба. Това каза в студиото на NOVA Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. По думите ѝ, и към момента цените на пшеницата на "зелено" са с 60-80 лв. по-високи спрямо миналогодишните."Цените на хранителните суровини и основните храни за човечеството достигнаха своя 10-годишен пик и ще продължат да растат", каза Кукушева. 

На въпрос дали да се очаква увеличение в цената на хляба, тя отговори, че определянето на стойността е индивидуално за всеки производител. "Всеки има уникална цена на предлагане на пазара. Хлебопроизводството няма субсидии. Не участваме в ковид програми, нито в такива за развитие на бизнеса. Цената, която ше има българския хляб е абсолютно пазарна. Не мога да кажа, че ще остане такава, каквато е в момента", посочи Кукушева. „Към момента колегите зърнопроизводители са спокойни, че реколтата ще бъде добра като количество и много качествена. Това е добра новина, защото една много малка част от реколтата отива за вътрешно потребление”, добави тя. 

Жътвата на ечемика и пшеницата закъснява заради обилните дъждове през последния месец. Прогнозите са закъснението  да е от 7 до 15 дни за всяка от културите. Въпреки това зърнопроизводителите са оптимисти, че ще има достатъчно зърно за хляб. Колкото до изкупната стойност - очакват повишаване.

Жътвата на пшеницата в Добруджа ще се забави с около 15 дни, заради необичайно хладната пролет и обилните дъждове. В Бургаска област забавянето ще е с около седмица до 10 дни. В област Добрич няма наводнени посеви или данни за влошаване на качеството на зърното, заради дъждовното време.

Освен от добива зърнопроизводителите се интересуват и от изкупната цена на пшеницата. Миналата година заради лоши метеорологични условия реколтата в Бургаско беше далеч от очакваната. Подобна била ситуацията и в Европа, затова цената на тон пшеница достигнала през пролетта на 2020 година 420-430 лева на тон.

Цената се определя от борсата, уточняват от бранша. Хлебопроизводителите обаче на са толкова оптимистично настроени и предвиждат поскъпване на хляба. Според председателят на Съюза на хлебарите и сладкарите в област Добрич големите производители  няма да допуснат поскъпване на хляба повече от 11%.

 

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Поскъпне Хляб

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички