Ще поскъпнат ли ток и парно през зимата? Говори икономистът

Ако миналата година сте давали 100 лева за храна, то сега давате 117 лева, каза Ваня Григорова

Ще поскъпнат ли ток и парно през зимата? Говори икономистът | StandartNews.com

Ако миналата година сте давали 100 лева за храна, то сега давате 117 лева. При хората, които получават по-ниски заплати, инфлацията се усеща много по-тежко. Това каза икономистът Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ в ефира на Нова телевизия.   

 „Ръстът на инфлацията при плодовете не е толкова голям, тъй като е лято, но при транспорта той стига и 80%. Това е един от знаците, че може да се очаква рецесия. В момента у нас не може да се говори за такава, но в САЩ вече започва да се усеща, а това с времето ще се прехвърли и у нас“, обясни тя,

 Попитана каква зима ни очаква, Григорова каза, че всичко зависи от това каква ще е цената на газа, а това никой не може да прогнозира. Експертът очаква да се увеличи не само цената на парното, но и цената на тока. „Ние сме в отворен енергиен пазар, а не малка част от тока се произвежда от газ“, обясни икономистът.

Тя за пореден път припомни, че настояват за второ увеличение на минималната работна заплата в средата на годината, но им е било оказано. „Надяваме се да има такова, тъй като това е наложително“, категорична бе Григорова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай