Ще ни спъне ли автомобилна застраховка за еврозоната и Шенген?

Парламентът дискутира предложения за промени, свързани с т.нар. "зелена карта" при пътуване в чужбина на автомобилните превозвачи

Ще ни спъне ли автомобилна застраховка за еврозоната и Шенген? | StandartNews.com

Парламентът дискутира предложения за промени, свързани с т.нар. "зелена карта" при пътуване в чужбина на автомобилните превозвачи. Едно от тях е застрахователите първо да изплащат нанесени щети, после да предявяват претенции, ако имат основание. Заради това се обмисля и цената на застраховката да се повиши двойно.

"Тези пари не се плащат директно на увреденото лице или на въпросните фирми - кореспонденти, ами седят като гаранция. Промените предвиждат едно плащане без необходимите доказателства, че на увреденото лице е платено. Отваря се една врата за изключително много измами. И към момента не е тайна, че към нашето бюро "Зелена карта" идват измами, които българските застрахователи в някои случаи са принудени на изплащат, но могат да предявяват претенции или да спрат изплащането", посочи пред БНТ Димитър Димитров от камарата на автомобилните превозвачи.

Проблемът е, че когато се извърши измама с такава застраховка, едва ли след две-три години, когато бъде осъдено, лицето ще може да върне парите, които е взело. Ставали са инциденти с български шофьори, когато те не са виновни, но са били принуждавани да признават вина, да подписват документи на езици, които не разбират и т.н., разказа Димитров.

"Много интересни неща се случиха в комисията по икономика, останах меко казано смутен. На първо четене излезе заместник-министърът на финансите и каза, че нашето национално бюро има определени проблеми и дължи над 30 и няколко милиона по различни претенции от чужбина. Дали всички са измами - едва ли, но нашето национално бюро дължи пари на другите бюра, когато се предявяват претенции за българско превозно средство, предизвикало ПТП в чужбина. Нашият председател излезе и каза, че тези задължения са намалени до 9 милиона, а сега са под 5 милиона, тоест проблемът е решен. Зам.-министърката каза: "ние имаме указание да решим проблема, а не да правим законодателни промени". В работната група пък се появява министърът на финансите, която казва: "ние сме съгласували текстове и ако не бъде приет текстът на МФ, няма да бъдем приети в еврозоната и Шенген".

Комисията по икономика беше бламирана заради липса на кворум, въпросът е да не се окажем заложници на политически сценарий, посочи още Димитър Димитров. Този проблем и двойното вдигане на полицата за "зелена карта" на превозвачите ще се отрази не само на тях, а и на всички обикновени шофьори, предупреди той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай