Шанс за младежите. Успешна реализация в няколко сектора

Агенцията по аетостта реализира проект

Шанс за младежите. Успешна реализация в няколко сектора | StandartNews.com

В дейности по проекта „Нова възможност за младежка заетост“ до момента са включени общо 38 886 безработни младежи до 29-годишна възраст. Проектът е по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020. От тях повече от половината – 20 951 младежи, са останали на работа при същия работодател след приключване на субсидираната заетост, съобщават от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Проектът се реализира от Агенцията по заетостта и е с бюджет от 161,3 млн. лева. По него безработни младежи до 29-годишна възраст имаха възможност да стажуват за период от шест до девет месеца, да се включат в обучение на работното място с ментор за период до шест месеца или да започнат работа по проекта за период до девет месеца. 

Интересът от ползване на мярката е най-голям в секторите „Търговия“, „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Строителство“, „Техническо обслужване и ремонт на автомобили“ и „Счетоводство и одит“. Най-голям брой младежи са включени в стажове и заетост по проекта в общините Никола Козлево, Ружинци, Плевен, Белица, Вълчедръм, Попово и Червен бряг, посочват от МТСП.

Дейностите по проекта „Нова възможност за младежка заетост“ на Агенцията по заетостта приключват през септември 2023 година. Подкрепата за безработните младежи ще продължи с нов проект по мярката „Младежка заетост +“, който ще бъде реализиран с бюджет от 188 млн. лв. по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027. В близките дни се очаква да бъде подписан договор по мярката между Управляващия орган на Програма „Развитие на човешките ресурси“ и Агенцията по заетостта.

Основната цел на „Младежка заетост +“ е повишаването на конкурентоспособността на безработните и неактивни младежи от 16 до 29 г. чрез улесняване на прехода им от образование към заетост. Очаква се в стажуване, обучение по време на работа или в субсидирана заетост да бъдат обхванати най-малко 15 200 неактивни и безработни младежи, включително продължително безработни. За първия месец от включването им в дейности по проекта на младежите ще бъдат осигурени средства за обществен транспорт от и до работното място.

При сключване на безсрочен трудов договор със стажувал младеж за длъжност, която съответства на квалификацията на стажанта за същото или по-добро възнаграждение, работодателите ще получават стимули в размер на разходите им за осигуровки за първите 6 месеца от договора.

Още при първото посещение в Бюрото по труда – за регистрация, трудовият посредник започва индивидуална работа с младежа, който желае да намери професионална реализация. Извършва се консултация, на база на която се прави индивидуална оценка на потребностите и нагласите на търсещия работа. Това обясниха от Агенцията по заетостта в началото на август в писмено запитване на БТА във връзка с възможностите за реализиране на младите хора на пазара на труда, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай