Сензационно от Хиновски за газа! Разкритието

Той каза с какви залежи разполагаме

Сензационно от Хиновски за газа! Разкритието | StandartNews.com

Северозападна България разполага с 480 млрд. куб. метра природен газ. Това посочва доклад на американска компания, проучвала възможностите за добив на шистов газ у нас. Информацията съобщи Иван Хиновски, бивш депутат от „Има такъв народ”, председател на Българския енергиен и минен форум в предаването "120 минути" по бТВ.

По думите му информацията е скандална. Той даде повече подробности по темата.

"През 2011 г. България получи геоложки доклад от едно проучване на една голяма американска компания, който доказва, че България в Етрополската формация, Северозападна България, не говорим за Добруджа, тя беше измислена, за да се отклони вниманието от Етрополската формация, каза още той.

Той допълни, че до момента не е ставало дума за добив на шистов газ в Добружда, а само за Етрополската формация – районите на Луковит, Ъглен, Пещене, Врачанско, които шистов добив 500 млрд куб. метра газ. Това е потреблението на България за 150 години", каза Хиновски.

Той добави, че този доклад дълго време се е укривал.

Той идентифицира невероятни резултати – към 480 млрд. куб. метра природен газ разполага Северозападна България – Луковит, Пещене, Ъглен и други. Това е при допускането за шистов добив, добави Хиновски.

„След приемането на този мораториум през 2012 г. се отправя искане към тази компания да преработи прогнозата и вместо шистов добив да даде прогноза за конвенционален добив. Компанията преработва доклада и дава цифрата 86 млрд. куб. метра. Следва мълчание две години и отговорът е, че няма доказателство за рентабилността на този добива на този природен газ”.

Скандално е. Компанията, която предлага добив казва, че е рентабилно и тя внася доклад за геоложко откритие с втората фаза - концесия за добив. Тя го предлага, а министерството казва – не, това не е рентабилно. Няма никаква логика в това решение”, каза Хиновски.

Той допълни, че си го обяснява с външни политически въздействия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай