Само 758 клиенти на ЕВН са отчели сами електромерите си

Само 758 клиенти на ЕВН са отчели сами електромерите си | StandartNews.com

Стара Загора. Само 758 клиенти на EVN-България от около 1,5 милиона абонати в Югоизточна България са отчели сами показанията на електромерите си към 31 юли преди да влязат в сила новите цени на електроенергията.

Подадените декларации за самоотчитане са значително по-малко в сравнение с предишната смяна на цена на тока, когата декларации са подали 3622, съобщават от австрийската компания.

Най-много битови и малки стопански клиенти са се възползвали от възможността да отчетат сами показанията на електромерите си от Пловдивска област – 184, Пазарджик – 109, Бургас и Хасково – съответно 107 и 106 абонати.

След предоставяне на данните от самоотчета дружеството ще вземе предвид показанията и ще фактурира консумираната електроенергия до 31 юли по старите цени, а след тази дата – по новите тарифи, определени от ДКЕВР.

За всички клиенти, които не са пожелали да отчетат сами електромерите си, ще важи принципът, който се прилага успешно от няколко години при всяка смяна на цените. Количеството консумиран ток по стари и нови цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от датата на отчитането през юли до 31 юли включително и от 1 август до датата на отчитане през август по средната дневна консумация на клиента за пълния отчетен период, поясняват от ЕВН. От компанията уверяват, че оият брой на дните в отчетния период ще отговаря на нормалния месечен период на отчитане за всеки клиент, като се запазват регулярните срокове на отчитане. Както при всяка смяна на цени, информацията в септемврийските фактури ще бъде разделена на два отделни периода – потребление по стари и по нови цени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай