САМО В СТАНДАРТ: Румсървисът възкръсва

В Албена ще мерят температурата на бариерата при влизане в курорта и на входа на хотелите

САМО В СТАНДАРТ: Румсървисът възкръсва | StandartNews.com
  • Хотелиерите по морето чакат указания за санитарните мерки заради коронавируса
  • В Албена ще мерят температурата на бариерата при влизане в курорта и на входа на хотелите

Хотелиерите по морето започнаха да се подготвят за предстоящия туристически сезон въпреки многото неизвестни как ще се проведе той в условията на пандемията от коронавирус. Един от основните въпроси е как ще се изхранват гостите, като се спазват всички мерки за безопасност. Досега масово се ползваше „шведската маса“ и откритите бюфети, особено за туристи с пакети „ол инклузив“. При новите условия обаче не е ясно дали при този начин ще може да се осигури социалната дистанция и спазването на хигиенните мерки.
„Смятам, че няма проблем олинклузивът да се запази, но при спазване на определени изисквания. Представете си го като влизане в банка - с пластмасова витрина, която да разделя персонала от туристите. Щипките за сервиране се ползват само от сервитьора, а вие му посочвате какво да сложи в чинията, хлебчетата са пакетирани поотделно, всички са с ръкавици и други предпазни средства. Обслужващият персонал по време на храненията може да бъде с шлемове, които регулярно да се почистват. Спазват се отстоявания от по метър и половина-два между масите“, казва Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Но дали здравните власти ще се съгласят с него?
Много от хотелиерите подготвят различни варианти за изхранване, сред които най-сигурният е румсървис. Това е възможно обаче само ако гостите са малко.
Засега е ясно, че на маса в ресторантите ще се допускат заедно да сядат само хората от една стая или семейство. Храната ще се разлива по чините от сервитьори, които ще бъдат снабдени с необходимото облекло и предпазни средства. Туристите ще се хранят по график на малки части, за да се избегне струпване. Менюто ще бъде предварително изготвено.
От хотелиерската организация в Созопол изразиха притеснения относно дезинфекцията на приборите, както и това как ще се предоставят на гостите подправки като оцет и сол. Някои се готвят да заложат на прибори за еднократна употреба, а намерението да се откажат от пластмасата да оставят за по-добри времена.
Все още няма указания дали хотелите ще се затварят, ако някой от гостите се окаже заразен с COVID-19. Изготвени са препоръки, които са съгласувани с Министерство на здравеопазването и бранша, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя очаква през следващата седмица официално да бъдат обявени указанията, които да спазват всички.
Курортът „Албена“ вече обяви противоепидемиологичните си мерки на своята страница в интернет. Измерване на телесната температура и дезинфекция на превозните средства ще се извършва на всички влизащи в комплекса. Това ще се прави повторно на входа на хотела. Ако се установи гост с температура над 37 градуса, той ще бъде отделен в определено за това място, а здравните служби ще бъдат незабавно уведомени. На рецепциите на хотелите няма да се допускат струпвания, като гостите ще изчакват реда си във фоайето на разстояние едни от други и ще правят своята регистрация един по един. В ресторантите ще се следи за дезинфекцията на всички хранещи се и ще се осигурява необходимата дистанция между масите.
От Българската хотелиерска и рестораньорска асоциация пък предлагат Слънчев бряг да се сертифицира като зона без коронавирус и да се рекламира като курорт за лечението на хора с белодробни заболявания. Преди 60 г. Слънчев бряг е създаден точно като комплекс от хотели и санаториуми. Той е подходящ за лечение на вирусни инфекции и не трябва да се свързва с алкохолния туризъм. Може да създадем сертифицирана зона, като ще се съобразим с всички предписания, казва Веселин Налбантов, член на Изпълнителното бюро на БХРА.

Още интересни теми, интервюта и анализи - четете в новия брой на "СТАНДАРТ", който вече е на стелажите в големите вериги, бензиностанциите и кварталните магазинчета!

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай