Само половината хотели по морето работят

Отворените са пълни на едва 20 до 50 процента

Само половината хотели по морето работят | StandartNews.com

Само половината хотели по морето работят, а отворените не генерират и минимална оперативна печалба заради слабата си заетост. Това разкри проф. Стоян Маринов - член на управителния съвет на Варненската туристическа камара в ефира на БНТ.

Като основни причини за решението да не подновят работа това лято хотелиери посочват несигурността относно разпространението на заразата, липсата на клиенти, засилените санитарни мерки и възможността да се наложи карантиниране на някого от персонала. По думите на Маринов местата за настаняване, отворили врати за туристи през сезон 2020, са пълни на едва 20 до 50 процента. Кризата в сектора обаче не е причинена единствено от COVID-19.Сътресенията в бранша започват още миналата година, когато фалира туроператорът "Томас Кук".

"Някои хотели разчитат към края на юли да повишат заетостта си и по този начин да успеят да минимизират загубите", коментира той. Според експерта интересът през това лято е насочен главно към къщите за гости, тъй като предлагат повече лично пространство.

По отношение на прилаганите от бранша мерки, проф. Маринов коментира, че е трябвало да има уеднаквяване, но още в началото на сезона. "В момента всяка държава взема мерки за безопасна ваканция според своите разбирания и възможности.", обобщи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай